Tällä videolla ei ole koronatoimia vastustava mielenosoitus Brasiliassa

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Suomenkielisessä sosiaalisessa mediassa satoja kertoja jaetulla videolla väitetään näkyvän suuri ihmisjoukko vastustamassa "koronakommunismia" Brasiliassa. Mielenosoitus ei kuitenkaan ollut koronatoimia vastaan: videolla näkyy kokoontuminen Brasilian itsenäisyyspäivänä 7. syyskuuta 2021 presidentti Jair Bolsonaron puolesta.

"Brasiliassakin muutama kymmenen ihmistä vastustanut koronakommunismia", kirjoitetaan 9. marraskuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Viestiä on jaettu Facebookissa yli kaksisataa kertaa. AFP tarkisti väitteen ensimmäisen kerran syyskuussa 2021, kun se levisi serbiksi.

Päivityksessä on video suuresta väkijoukosta ja videon alussa vilahtaa Brasilian lippu.

Kuvakaappaus harhaanjohtavasta Facebook-päivityksestä (otettu 2.11.2021)

Kokoontuminen ei kuitenkaan ollut mielenosoitus koronatoimia vastaan. Brasilian itsenäisyyspäivänä järjestetty mielenosoitus oli todellisuudessa järjestetty Brasilian presidentin Jair Bolsonaron tueksi.

AFP suoritti kuvakaappauksen avulla videon käänteishaun Googlessa. Haun tuloksena löytyi kuvia 7. syyskuuta 2021 tapahtuneesta kokoontumisesta, joka järjestettiin Bolsonaron tueksi Brasilian pääkaupungissa.

Brasilialainen kansanedustaja Bia Kicis julkaisi Facebook-tilillään videon samasta tapahtumasta. Koronapandemiaa ei mainittu. Kicis kuuluu oikeistolaiseen sosiaaliliberaaliseen puolueeseen (SPL), jota Bolsonaro edusti vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

AFP vertasi yksityiskohtia Facebook-päivityksen ja Bia Kicisin julkaiseman videon välillä. Kansanedustajan video on kuvattu eri kuvakulmasta, mutta tietyt yksityiskohdat näkyvät molemmissa videoissa:

Kuvakaappausten vertailu, jossa harhaanjohtava Facebook-video on vasemmalla ja brasilialaisen kansanedustaja Bia Kicisin julkaisema video oikealla (AFP lisännyt punaiset ympyrät)

Mielenosoitus, joka oli yksi monista 7. syyskuuta Brasiliassa järjestetyistä mielenosoituksista, uutisoitiin sekä paikallisissa että kansainvälisissä tiedotusvälineissä. Mielenosoituksia järjestettiin presidentin puolesta sekä häntä vastaan.

Brasilian lippuja heiluttavia ihmisjoukkoja kokoontui laulamaan Brasialian kansallislaulua Esplanada dos Ministeriosin aukiolle, Brasilian hallituksen eteen pääkaupungissa Brasíliassa. AFP uutisoi mielenosoituksesta täällä.

Kokoontuminen oli luonteeltaan poliittinen. Uutistietojen mukaan mielenosoitus ei liittynyt koronatoimiin tai -pandemiaan. Brasilian koronatoimia ovat vastustaneet lähinnä Bolsonaron vastustajat, eivät kannattajat.

"Äärioikeistolainen johtaja veti tiistaina Brasilian väreihin - vihreään, keltaiseen ja siniseen - pukeutuneita kannattajiaan kaduille suurimmissa kaupungeissa eri puolilla maata ja kritisoi korkeinta oikeutta ja vaalijärjestelmää", AFP kertoi 8. syyskuuta.

Presidentin vastustajat järjestivät oman mielenosoituksensa noin kolmen kilometrin päähän presidentin kannattajien kokoontumisesta, toisessa AFP:n uutisessa kerrotaan 7. syyskuuta.

AFP kertoi syyskuussa kuinka presidentti kritisoi mielenosoituksessa Brasilian sähköistä äänestysjärjestelmää. Bolsonaro kertoi syyskuussa myös São Pauloon kokoontuneelle väkijoukolle, että hän kieltäytyy osallistumasta vuoden 2022 “vaalifarssiin".

Bolsonaro jatkoi syyskuussa hyökkäystä myös korkeinta oikeutta vastaan. Bolsonaro varoitti, ettei hän enää kunnioittaisi korkeimman oikeuden tuomarin Alexandre de Moraesin päätöksiä. Moraes oli määrännyt presidentin tutkittavaksi valeuutisten järjestelmällisestä levittämisestä.

Brasiliassa on rekisteröity 22 miljoonaa koronatapausta ja yli 600 000 koronakuolemaa joulukuun 2. päivään 2021 mennessä. 63,79 prosenttia brasilialaisista on täysin rokotettu, Johns Hopkins yliopisto kertoo.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
COVID-19