Tätä videota Yhdysvaltojen varapresidentistä on harhaanjohtavasti manipuloitu

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Marraskuussa yli sata kertaa suomenkielisessä somessa jaetulla videolla väitetään Yhdysvaltojen varapresidentin sanovan, että lähes jokainen sairaalahoidossa oleva koronapotilas on rokotettu. Videota on kuitenkin manipuloitu. Valkoisen talon virallinen kuvamateriaali, kirjallinen kopio puheesta sekä muiden tiedotusvälineiden uutisointi osoittavat, että Harris sanoi täysin päinvastoin: sairaalahoidossa olevat koronapotilaat ovat lähes kaikki rokottamattomia.

"Kuunnelkaa, mitä hän sanoo rokotetuista sairaalassa", suomalaiskäyttäjän 18. marraskuuta 2021 jakamalla Facebook-videolla kehotetaan.

Videolla Yhdysvaltojen varapresidentti Kamala Harris antaa lausunnon medialle.

"Lähes jokainen henkilö, joka on sairaalassa sairastamassa koronatautia tällä hetkellä, on rokotettu", Harris vaikuttaa sanovan videolla englanniksi. Harris toistaa saman väitteen uudelleen ja toteaa, että sama pätee myös hiljattain virukseen kuolleisiin ihmisiin.

Videota on kuitenkin muokattu. Videossa on lyhyt leikkaus joka kerta, kun Harris vaikuttaisi sanovan sanan "rokotettu." Englanniksi rokotettu ja rokottamaton on vaccinated ja unvaccinated, eli videolla sanan alkuosa on leikattu pois.

Videota on jaettu suomeksi yli sata kertaa. Marraskuussa AFP tarkisti samankaltaisia manipuloituja videoita, jotka levisivät Facebookin käyttäjien keskuudessa englanniksi, serbiksi ja slovakiksi.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 23.11.2021)

Harrisin alkuperäisestä puheesta käy selvästi ilmi, että hän antoi päinvastaisen lausunnon.

"Lähes jokainen henkilö, joka on sairaalassa sairastamassa koronatautia tällä hetkellä, on rokottamaton", Harris sanoo kohdassa 1:27:45 Valkoisen talon julkaisemalla videolla.

Videolla Harris pitää puheen rokotuksia käsittelevässä tilaisuudessa Detroitissa, Yhdysvalloissa 12. heinäkuuta 2021. Sekä alkuperäisen videon tausta että Harrisin vaatetus vastaavat muokattua videota.

Valkoisen talon verkkosivuilta löytyy puheen kirjallinen versio, joka vahvistaa sanamuodon. Kirjallisesta versiosta käy ilmi, että Harris mainitsee asian kolmeen otteeseen.

Kuvakaappaus Valkoisen talon verkkosivustolta, jossa näkyy Kamela Harrisin puheen kirjallinen versio. AFP on lisännyt korostukset (otettu 10.11.2021)

Myös C-SPAN-uutiskanavan (22:44) ja paikallisten tiedotusvälineiden (0:05) kuvamateriaalit vastaavat Valkoisen talon versiota.

Terveystilastot heinäkuulta 2021, jolloin Harris piti puheensa, tukevat hänen lausuntoaan. Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n tietojen mukaan, jotka käsittivät 13 eri osavaltiota, noin 92 prosentilla koronataudin vuoksi sairaalahoitoon joutuneista huhtikuun ja heinäkuun 2021 välisenä aikana ei ollut täyttä rokotussarjaa.

Myös CDC:n tuoreempien tietojen perusteella rokottamattomien keskuudessa on huomattavasti enemmän koronatautiin sairastuneita.

COVID-19:n aiheuttamien sairaalahoitojaksojen ikäkorjattu määrä rokotustilanteen mukaan ≥18-vuotiailla aikuisilla Yhdysvalloissa tammi-syyskuussa 2021, jossa sininen kuvaaja kuvastaa rokottamattomia

Yhdysvaltain terveysviranomaisten mukaan koronarokotukset ovat turvallisia ja tehokkaita, ja kaikkia amerikkalaisia suositellaan ottamaaan rokotus vuorollaan.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
ROKOTUKSET COVID-19