Čovek šutira u pravcu policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija, u Parizu, 13. juna 2020. ( AFP / An-Kristin Pužula)

Tällä videolla on rasisminvastainen mielenosoitus vuodelta 2020

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Facebookissa on heinäkuussa 2021 jaettu satoja kertoja videota, jolla mielenosoittajat ottavat yhteen poliisin kanssa Pariisissa. “Siellä näytetään nyt kaapin paikka”, kirjoitetaan videon yhteydessä. Todellisuudessa video on kuvattu yli vuosi sitten rasisminvastaisessa mielenosoituksessa kesäkuussa 2020.

“Ranskalaiset kyllästyivät kyykyttämiseen ja eliitin ylenkatsovaan asenteeseen”, kirjoitetaan 15. heinäkuuta 2021 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Päivityksen ohessa on julkaistu video, jolla näkyy mielenosoittajien ja mellakkapoliisien väkivaltainen yhteenotto.

Suomenkielistä päivitystä on jaettu kaikkiaan yli 700 kertaa ja videolla on yli 5000 katselukertaa.

“Siellä näytetään nyt kaapin paikka, myös poliisille”, päivityksessä kirjoitetaan.

Osa päivityksen kommentoijista yhdistää videon viimeaikaisiin koronatoimia vastustaviin mielenosoituksiin, joita on järjestetty Pariisissa heinäkuun aikana:

“On täysin oikein ja luonnollista osoittaa väkivaltakoneistolle sille kuuluva paikka! Ilman fyysistä taistelua näistä pakkorokottamisista ja muusta saastasta ei selvitä”, yksi kommentoija kirjoittaa. “Taisi rokotepassi ratkaista?”, toinen kysyy.

Heinäkuussa Ranskassa on osoitettu mieltä koronatoimia vastaan. Mielenosoittajat ovat olleet tyytymättömiä maanantaina 12. heinäkuuta ilmoitettuun päätökseen, jolla velvoitetaan terveydenhuollon työntekijät ottamaan koronarokote. Lisäksi päätös eväisi pääsyn useisiin julkisiin tiloihin ilman rokotepassia.

Facebook-päivityksen video ei kuitenkaan liity heinäkuun 2021 mielenosoituksiin. Video on kuvattu kesäkuussa 2020 rasisminvastaisessa mielenosoituksessa.

Yli vuoden vanha video

AFP selvitti videon alkuperän käänteisellä kuvahaulla.

Kuvahaku paljasti, että samaa videota mielenosoituksista jaettiin myös muilla sosiaalisen median alustoilla heinäkuussa 2021. Moni Twitter-käyttäjä yhdisti videon viime viikon koronatoimia vastustaviin mielenosoituksiin (esimerkiksi täällä ja täällä).

Sama video on myös julkaistu 16. heinäkuuta 2021 Bitchute-verkkosivustolla englanninkielisellä otsikolla “Ranskassa puhkeaa sisällissota rokotepassista.”

AFP kuitenkin löysi identtisen videon, joka oli julkaistu venäjänkielisellä VK-sivustolla jo 16. kesäkuuta 2020 - vuosi ennen heinäkuun 2021 mielenosoituksia. Julkaisussa kuvataan videolla näkyvän “pieni kahakka Pariisissa”.

Kuvakaappaus VK-sivustolta, jossa AFP on ympyröinyt julkaisupäivämäärän punaisella (otettu 21.7.2021)Julkaisupäivämäärän perusteella AFP tarkensi hakunsa kesäkuulle 2020. Haun tuloksena AFP löysi RT France-uutiskanavan 13. kesäkuuta 2020 julkaiseman YouTube-videon. Videon kohdassa 3:06:35 vaikuttaa näkyvän sama yhteenotto eri kuvakulmasta poliisin ja mielenosoittajien välillä kuin Facebook-päivityksen videolla.

Esimerkiksi Facebook-videon loppuosassa näkyvä tilanne, jossa kaksi mellakkapoliisia kantaa loukkaantunutta kollegaansa, näkyy molemmilla videoilla.

Kuvakaappaus Facebook-päivityksen (vas.) videosta ja RT France-uutiskanavan videosta (oik.), jossa AFP on ympyröinyt yhtäläisyydet punaisella (otettu 21.7.2021)

Tämän lisäksi kohta videolta, jossa mielenosoittaja potkaisee loukkaantunutta poliisia takaapäin, tallentui AFP:n valokuvaajan ottamaan kuvaan.

Kuvakaappaus Facebook-päivityksen (vas.) videolta (otettu 21.7.2021) ja AFP:n valokuvaajan ottama kuva (oik.), jossa mielenosoittaja lähestyy mellakkapoliiseja Place de la République-aukiolla Pariisissa 13. kesäkuuta 2020 (ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP)

Myös Twitterissä on jaettu toista 13. kesäkuuta 2020 julkaistua videota samasta mielenosoituksesta. Tästä kuvakulmasta erottaa esimerkiksi tilanteen, jossa mielenosoittaja potkaisee kyynelkaasun kohti poliiseja.

Kuvakaappaus Facebook-päivityksen (vas.) videosta ja Twitter-videosta (oik.), jossa AFP on ympyröinyt yhtäläisyydet punaisella (otettu 21.7.2021)

Facebook-päivityksen video on siis kuvattu jo yli vuosi sitten.

Kyseessä rasisminvastainen mielenosoitus

Toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitetään, Facebook-päivityksen video on rasisiminvastaisesta mielenosoituksesta.

RT France-uutiskanavan videon alla todetaan, että “rasismin ja poliisiväkivallan vastaisia mielenosoituksia” järjestettiin “13. kesäkuuta useissa kaupungeissa eri puolilla Ranskaa.”

Itse video on kuvattu Pariisissa sijaitsevalla Place de la République-aukiolla.

AFP kertoi lauantaina 13. kesäkuuta 2020, että Place de la République-aukiolla järjestettiin samana päivänä poliisiväkivaltaa ja rasismia vastustava mielenosoitus. Mielenosoitus oli osa yhdysvaltalaisen George Floydin kuolemasta herännyttä rasisminvastaista liikettä.

Mielenosoittajat kerääntyvät Marianne-patsaalle ja sen ympärille Place de la République -aukiolla Pariisissa mielenosoituksessa 13. kesäkuuta 2020, joka on osa maailmanlaajuista Black Lives Matter-liikettä rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan ( AFP / Anne-Christine POUJOULAT)
COVID-19 ROKOTUKSET