Lentoyhtiöt eivät ole ohjeistaneet koronarokotettuja olemaan lentämättä

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Facebookissa on kesäkuussa jaettu suomeksi tekstitettyä videota yli 600 kertaa, jolla Sky News Australia-televisiokanavan juontaja väittää lentoyhtiöiden ohjeistavan koronarokotuksen saaneita matkustajia välttämään lentämistä. Syyksi mainitaan riski verihyytymistä. Väite on kuitenkin epätosi: kansainvälisen ilmakuljetusliiton mukaan lentoyhtiöt eivät ole harkitsemassa rajoituksia rokotetuille. Lisäksi lentomatkojen aiheuttamat veritulpat ja koronarokotteisiin yhdistetyt veritulpat ovat kaksi eri sairautta.

“Rokotettuja ei haluta lennoille”, kirjoitetaan 14.06.2021 julkaistussa Facebook-videossa. Videota on jaettu yli 600 kertaa ja sillä on yli 2000 katselukertaa. Video on jaettu myös täällä ja täällä.

AFP on tarkistanut myös samankaltaisia väitteitä Ranskan, Alankomaiden sekä Saksan sosiaalisessa mediassa touko-kesäkuun aikana.

“Osa ihmisistä on ottanut koronarokotteen sen pelossa, että eivät pääsisi muuten enää matkustamaan tulevaisuudessa, mutta nyt Skynews.com.au uutisoi siitä, miten lentoyhtiöt ovat ohjeistaneet rokotettuja pysymään poissa lennoiltaan”, yhdessä päivityksessä kerrotaan.

“Kun olette ottaneet piikin niin ette pääse lentämään”, toisessa päivityksessä kirjoitetaan.

Kuvakaappaus 14.6.2021 julkaistusta Facebook-päivityksestä (otettu 14.6.2021)

Videon ja päivitysten mukaan syy lentomatkailun rajoittamiselle on koronarokotteiden veritulppariski. Videolla Sky News Australia kertoo, kuinka “lentoyhtiöt ovat käsittelemässä veritulppien luomaa ongelmaa ja suosittelevat rokotettuja ihmisiä olemaan matkustamatta.”

“Tässä tulee epämukava totuus. Osassa maailmaa lentoyhtiöt kehottavat rokotettuja ihmisiä olemaan lentämättä”, juontaja Cory Bernardi toteaa. Esimerkeiksi maista, joissa rokotettuja varoitetaan lentämästä, juontaja nostaa Espanjan ja Venäjän.

Lähteenä Sky News Australia käyttää UNCUT-NEWS-sivuston 4.6.2021 julkaisemaa artikkelia. Artikkelissa kirjoitetaan, kuinka “maailman johtavat lentoyhtiöt harkitsevat, mikäli rokotettujen matkustajien päästäminen lennolle on suositeltavaa kokeellisen mRNA seerumin aiheuttaman kohonneen veritulppariskin takia.”

Veritulpat ovat Sky News-televisiokanavan juontajan mukaan yleisesti tunnettu riski pitkillä lentomatkoilla. Koronarokotteen mahdolliset sivuvaikutukset puolestaan saattavat pahentaa tätä riskiä, juontaja väittää.

“Tämä on merkki siitä, että valta-asemissa ei ole enää ketään, johon voi todella luottaa”, juontaja toteaa.

Lentoyhtiöt eivät harkitse rokotettujen lentomatkustuksen rajoittamista

AFP oli toukokuussa yhteydessä kansainväliseen ilmakuljetusliittoon (IATA) väitteen tarkistamiseksi. Liitto kiisti väitteet:

“IATA ei ole tietoinen lentoyhtiöiden kokoontuneen keskustelemaan rokottamattomien matkustajien lentomatkustuksen rajoittamisesta. IATA:n näkemys on, että rokotettujen matkustajien tulisi olla vapaita matkustamaan ilman rajoituksia”, liiton tiedottaja kertoi AFP:lle.

Saman vahvisti 3. päivä kesäkuuta 2021 myös Airlines for Europe-yhdistys, jonka 16 jäsenryhmää kattavat noin 70 prosenttia lentoliikenteestä Euroopassa.

“Voitte olla varmoja, että sellaisia keskusteluja, joissa harkittaisiin rokotettujen tai edes rokottamattomien matkustajien lentämisen kieltämistä, ei käydä. Päinvastoin, lentoyhtiöt Euroopassa ajavat tasavertaisuutta testattujen/rokotettujen/rokottamattomien matkustajien välille vapaan liikkuvuuden suhteen”, yhdistyksen tiedottaja kertoi AFP:lle.

Sen sijaan yhdistys katsoi, että rokotteilla on "tärkeä rooli pandemian hallitsemisessa, ja rokotuskattavuuden kasvattaminen mahdollistaa asteittain paluun vapaaseen liikkuvuuteen myös lentoliikenteen osalta."

“Rokotustodistukset sekä eurooppalainen digitaalinen COVID sertifikaatti ovat jo nyt tärkeässä roolissa turvallisen matkustamisen mahdollistamisessa. Niiden käyttö tulee lisäksi kasvamaan kun enemmän ja enemmän valtioita alkaa poistamaan rajoituksia”, yhdistys kertoi.

Tämän lisäksi Venäjän suurin lentoyhtiö Aeroflot ilmoitti 13. toukokuuta 2021 aloittaneensa Lentopisteitä rokotusta vastaan-kampanjan. Kampanjan ideana on, että 10 000 rokotettua matkustajaa saa 10 000 lentopistettä, joita voidaan puolestaan käyttää tiettyjen etujen, kuten alennusten, hankkimiseen.

“Venäjällä on käynnissä laaja rokotuskampanja. Laumaimmuniteetin saavuttaminen on meidän yhteinen vastuu. Rokotusten edistäminen on meidän panoksemme lentomatkailun ja asiakkaiden mukavuuden palautumiseen”, lentoyhtiön toimitusjohtaja kertoi tiedotteessa.

Kaksi eri veritulppaa

Koronarokotteisiin yhdistetyt veritulpat, eli tromboosit, myös eroavat merkittävästi lentomatkailun aiheuttamista veritulpista.

Kansainvälisen ilmakuljetusliitton lääketieteellinen neuvonantaja David Powell kertoi AFP:lle, että rokotteiden aiheuttama immuuni tromboottinen trombosytopeeninen syndrooma on “harvinainen sivuvaikutus yhdelle tai ehkä kahdelle koronarokotetyypille.”

Tämä on Powellin mukaan “eri sairaus kuin verihyytymä jalassa (syvä laskimotromboosi) ja / tai keuhkoissa (keuhkoembolia), joka saattaa liittyä liikkumattomuuteen, etenkin leikkauksen jälkeen, raajavammaan, pitkäaikaiseen vuodelepoon tai joskus pitkäaikaiseen istumiseen matkan aikana.”

Amiensin yliopistollisen sairaalan verisuoniin erikoistunut professori Marie-Antoinette Sevestre-Pietri vahvisti tiedon siitä, että lentomatkailun ja rokotteen aiheuttamilla veritulpilla “ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.”

"Lentomatkailuun liittyvä tromboosi on riskitekijä, jonka olemme tunteneet jo yli kymmenen vuotta," Sevestre-Pietri kertoo. Vuonna 2007 maailman terveysjärjestö WHO julkaisi raportin, jossa vahvistettiin lentomatkan lisäävän riskiä saada veritulppa.

“Käytännössä riski liittyy pitkiin reissuihin, etenkin yli kahdeksan tunnin matkoihin, ja potilaisiin, joilla jo valmiiksi on riskitekijöitä”, Sevestre-Pietri selittää.

Sen sijaan rokotteen aiheuttama ns. “epätyypillinen tromboosi” on immunologinen. Kyseessä on Sevestre-Pietrin mukaan allergia rokotteen raaka-aineita kohtaan, joka aktivoi veren hyytymisen ja aiheuttaa veritulppia epätyypillisiin paikkoihin, kuten aivoverisuoniin tai ruoansulatuksen verisuoniin.

Sevestre-Pietri mukaan ei ole “kerta kaikkiaan mitään syytä sille”, että lentomatka edesauttaisi rokotteeseen yhdistetyn epätyypillisen tromboosin kehitystä. Sevestre-Pietri ei ole tietoinen yhdestäkään tapauksesta.

“Ei ole mitään syytä olla ottamatta potilasta lennolle sen varjolla, että hänet on rokotettu”, Sevestre Pietri toteaa.

16. kesäkuuta 2021 Lisätty tieto venäläisen Aeroflot-lentoyhtiön rokotuskampanjasta.
ROKOTUKSET COVID-19