Väitteet lihan, maitotuotteiden ja yksityisautojen kieltämisestä yhdysvaltalaisissa kaupungeissa ovat harhaanjohtavia

Laajasti jaetussa Facebook-päivityksessä väitetään, että Maailman talousfoorumin (WEF) sopimuksessa rajoitetaan lihan ja maitotuotteiden kulutusta sekä yksityisautoilua 14 yhdysvaltalaisessa kaupungissa vuoteen 2030 mennessä ja että ilmastonmuutoksen torjumista käytetään tekosyynä ihmisen terveyden vahingoittamiselle. Päivityksessä viitataan C40-ryhmän laatimaan raporttiin. C40 on maailmanlaajuinen kaupunkien verkosto, jonka tarkoituksena on puuttua ilmastokriisiin ja joka on osallistunut WEF:n tapahtumiin ja julkaissut juttuja WEF:n sivuilla. Raportista kuitenkin ilmenee, että päivityksessä mainitut tavoitteet eivät ole suosituksia käyttöön otettaviksi toimiksi vaan viitepisteitä pitkän aikavälin suunnitelmille. WEF ei voi myöskään tuottaa sopimuksia, jotka sitoisivat yhdysvaltalaisia kaupunkeja.

"14 amerikkalaista kaupunkia on jo allekirjoittanut Maailman Talousfoorumin sopimuksen, joka velvoittaa ne laillisesti kieltämään lihan, maitotuotteiden ja yksityisauton omistamisen vuoteen 2030 mennessä", sanotaan suomenkielisessä Facebook-päivityksessä, joka julkaistiin 21.8. ja jota on jaettu yli sata kertaa. Sen mukaan kaupunkien asukkaat "pakotetaan" noudattamaan tiettyjä "sääntöjä", joiden mukaan he eivät saa syödä liha- tai maitotuotteita tai omistaa yksityisautoja. Lisäksi he saavat ostaa vain kolme uutta vaatekappaletta vuodessa ja yhden meno-paluulennon kerran kolmessa vuodessa.

Päivityksessä mainitut yhdysvaltalaiskaupungit, kuten Austin, Los Angeles, New York ja San Francisco, ovat osa C40 Cities Climate Leadership Group -verkostoa (vapaasti suomennettuna "C40 kaupunkien ilmastojohtajuusryhmä"), jonka tarkoituksena on tutkia toimia ilmastonmuutoksen vaikutusten torjumiseksi. Päivityksen mukaan jäsenyys on todiste siitä, että kaupungit ovat sitoutuneet saavuttamaan "Talousfoorumin radikaalit väestökadon tavoitteet vuoteen 2030 mennessä".

Lisäksi päivityksessä väitetään, että toimet ovat jatkoa suunnitelmille järjestää yhteiskunta uudelleen koronapandemian jälkeen ja että tavoitteena on "sosiaalinen hallinta".

Image
Kuvakaappaus epätosia väitteitä esittävästä Facebook-päivityksestä (otettu 28.8.2023)

Suomenkielinen päivitys on sanatarkka käännös muutamaa puuttuvaa kappaletta lukuun ottamatta The People's Voicessa 20.8.2023 julkaistusta jutusta. Alustalla on julkaistu ennenkin WEF:n liittyviä salaliittoteorioita. AFP on osoittanut useita näitä väitteitä vääriksi ennenkin, esimerkiksi täällä, täällä ja täällä. Samanlaisia väitteitä on levinnyt myös muilla kielillä, kuten englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.

C40:ssä on mukana melkein sata jäsenkaupunkia, mukaan lukien päivityksessä mainitut 14 yhdysvaltalaista kaupunkia, kuten tältä kartalta näkyy. C40-kaupunginjohtajat ovat olleet mukana WEF:n vuosikokouksessa Davosissa Sveitsissä, ja tietoa ryhmästä on myös WEF:n sivuilla.

C40-raportissa esitetään analyysi eri toimista, ei suunnitelmaa, joka kaupunkien tulisi ottaa käyttöön

Suomenkielisessä Facebook-päivityksessä viitataan "raporttiin", jonka sanotaan käsittelevän tavoitteita ja määrittelevän, että ne perustuvat "tulevaisuuden visioon resurssitehokkaasta tuotannosta ja laajoista muutoksista kuluttajien valinnoissa". The People's Voicen jutussa raportin nimeksi sanotaan "The Future of Urban Consumption in a 1.5°C World" ("Kuluttamisen tulevaisuus kaupungeissa 1.5°C:n maailmassa").

Kyseinen kesäkuussa 2019 julkaistu raportti on saatavilla C40:n sivuilta (arkistoitu versio).

Raportissa ei kuitenkaan ole kyse pakollisista rajoituksista lihan ja maitotuotteiden kulutukselle tai yksityisautoilulle. Sen sijaan raportissa esitellään C40-verkoston, kestävään kehitykseen erikoistuvan Arup-yrityksen ja Leedsin yliopiston tekemä analyysi siitä, kuinka eri toimet vaikuttaisivat ilmaston lämpenemisen etenemiseen.

Analyysissa tarkastellaan, kuinka maailmanlaajuisia päästöjä voidaan vähentää tekemällä muutoksia "ruoan, rakennusten ja infrastruktuurin tuottamiseen ja käyttöön, yksityisiin kulkuvälineisiin, lentämiseen, vaatteisiin ja tekstiileihin sekä elektroniikkaan ja kotitalouskoneisiin". Siinä esitellään sekä "edistyksellisiä" että "kunnianhimoisia" tavoitetasoja vuodelle 2030.

Epätosissa väitteissä mainitut tavoitteet ovat osa kunnianhimoista tavoitetasoa. Tason ruokaan liittyviin tavoitteisiin kuuluu lihan ja maitotuotteiden kuluttamisen vähentäminen nollaan kilogrammaan henkeä kohden vuodessa (sivu 78). Uusien vaatteiden määrä vähenisi kolmeen vuodessa per henkilö (sivu 82) ja yksityisiä kulkuneuvoja olisi nolla henkeä kohden vuoteen 2030 mennessä (sivu 86).

Luvut eivät kuitenkaan edusta tulevaisuuden toimia C40-kaupungeille, toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitetään.

"Tässä raportissa ei ajeta näiden kunnianhimoisempien tavoitteiden ottamista käyttöön kokonaisvaltaisesti C40-kaupungeissa; sen sijaan ne on otettu mukaan viitepisteiksi, jota kaupungit ja muut toimijat voivat käyttää, kun ne miettivät eri vaihtoehtoja päästöjen vähentämiseksi ja pitkän aikavälin kaupunkivisioita", raportissa sanotaan.

Image
Kuvakaappaus "The Future of Urban Consumption in a 1.5°C World" -raportin ravintoon liittyvistä tavoitteista (otettu 28.8.2023)
Image
Kuvakaappaus "The Future of Urban Consumption in a 1.5°C World" -raportin ravintoon liittyvistä tavoitteista (otettu 28.8.2023)

 

 

AFP kirjoitti samanlaisista väitteistä englanninkielisessä faktantarkistuksessa heinäkuussa sekä uudestaan elokuussa. The People's Voicen jutussa faktantarkistus kiistetään ja väitetään, että se ei osoita väitteitä vääriksi.

WEF on kansainvälinen kansalaisjärjestö, joka järjestää vuosittaisen kokouksen Davosissa Sveitsissä. Siitä on tullut säännöllinen disinformaation kohde, ja AFP on osoittanut aiemmin vääriksi useita foorumiin liittyviä väitteitä, kuten että se aikoo kieltää luonnollisen lisääntymisen tai että se vaatii pedofilian laillistamista.

C40-ryhmä toimii itsenäisesti WEF:stä. Sen edustaja vahvisti sähköpostitse 29.8.2023, että raportti "on analyysi kuluttamisesta johtuvista päästöistä C40-kaupungeissa – ei suunnitelma, joka kaupunkien olisi tarkoitus ottaa käyttöön, tai laillisesti sitova sopimus".

"Yksilöt voivat itse tehdä henkilökohtaisia elämäntapavalintoja, mukaan lukien millaista ruokaa he syövät ja millaisista vaatteista he pitävät", hän sanoi.

Austin on yksi väitteissä mainituista kaupungeista. Sen viestintäjohtaja Shannon Stewart vahvisti AFP:lle 28.8., että "Austin ei suunnittele lihan, maitotuotteiden tai yksityisten ajoneuvojen kieltämistä vuoteen 2030 mennessä."

WEF disinformaation kohteena

Päivityksessä esitetään muitakin väitteitä WEF:stä ja esitetään, että sen Great Reset -suunnitelmassa (vapaasti suomennettuna suuressa nollauksessa) on kyse "sosiaalisesta kontrollista".

Kyseessä on WEF:n ja Britannian kuningas Charlesin ajama idea maailmantalouden järjestämisestä uudelleen koronapandemian jälkeen tavalla, joka on taloudellisesti reilu ja ympäristön kannalta kestävä. Suuresta nollauksesta on kuitenkin tullut suosittu aihe salaliittoteorioille, joiden mukaan siinä on kyse maailman eliitin juonesta maailman herruuden saavuttamiseksi.

Suomenkielisessä päivityksessä esimerkiksi väitetään, että "bioetiikan tohtori" on ehdottanut, että ihmisistä voisi muokata allergisia lihalle tai fyysisesti pienempiä niin, että he käyttäisivät vähemmän resursseja. The People's Voicen jutussa viitataan todisteena The Atlanticissa ilmestyneeseen filosofian ja bioetiikan professorin S. Matthew Liaon haastatteluun (arkistoitu versio). Hän toimi pääkirjoittajana artikkelissa, jossa pohdittiin biolääketieteellisiä muokkauksia, jotka voisivat auttaa ihmisiä kuluttamaan vähemmän, mutta haastattelussa hän korostaa, että hän tai muut kirjoittajat eivät hyväksy pakollista ihmisen muokkaamista ja että artikkelin tarkoituksena on esittää ihmisen muokkaaminen yhtenä mahdollisena, osittaisena ratkaisuna ilmastonmuutokseen.

AFP on osoittanut aiemmin, että väitteelle, että WEF ajaa yksityisomistuksen poistamista, ei ole todisteita, toisin kuin päivityksessä väitetään.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä