Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger Pentagonissa, Washingtonissa 9. toukokuuta 2016 ( AFP / Brendan Smialowski)

Henry Kissingerin vanha valesitaatti leviää suomeksi

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tammikuussa satoja kertoja jaetuissa suomenkielisissä Facebook-päivityksissä väitetään Henry Kissingerin sanoneen, että kun "lauma" hyväksyy pakolliset rokotukset, he hyväksyvät mitä tahansa - myös geenimuuntelun ja lasten pakkosterilisaation. Kyseessä on vanha valesitaatti, jota on käännetty useille eri kielille koronarokotusten alkamisen jälkeen. Kissingerin toimisto kertoi AFP:lle, että väite on "täysin tekaistu." Sitaattia ei myöskään löydy uutislähteistä, eikä neuvostoa, jossa Kissinger väitetysti antoi lausuntonsa, ole olemassa.

"Kissinger on eliitin pääjehuja. Ja puhui näin jo vuonna 2009", lukee 4. tammikuuta 2022 julkaistussa Facebook-päivityksessä.

Päivityksessä on kuva kansainvälisesti vaikutusvaltaisesta valtiomiehestä Henry Kissingeristä, joka toimi Yhdysvaltain ulkoministerinä vuosina 1973-1977 ja sen jälkeen vuosikymmeniä Yhdysvaltain hallituksen neuvonantajana.

Kuvan alla on väitetty sitaatti, jonka mukaan Kissinger olisi todennut, että “kun lauma hyväksyy pakolliset rokotukset -- he hyväksyvät mitä tahansa." Päivityksessä kerrotaan, että Kissinger antoi lausunnon Maailman terveysjärjestön (WHO) “eugeniikkaneuvostolle" 25. helmikuuta 2009.

Suomenkielistä versiota valesitaatista on jaettu satoja kertoja tammikuussa 2022. Kyseessä on käännös valesitaatista, joka vaikuttaa olevan peräisin vuodelta 2019. AFP on tarkistanut saman sitaatin englanniksi, ranskaksi, espanjaksi, tšekiksi, unkariksi, puolaksi ja romaniaksi.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 7.1.2022)

Kissingerin toimisto kertoi AFP:lle huhtikuussa 2020, että väite ei pidä paikkaansa:

"Se on täysin tekaistu", Kissingerin avustaja Courtney Glick sanoi. Glick työskentelee New Yorkissa sijaitsevassa Kissinger Associates konsulttiyrityksessä.

Eugeniikka, eli rodunjalostusoppi, pyrkii ihmisväestön jalostamiseen eri tekniikoiden avulla, joilla pyritään lisäämään toivottuja ominaisuuksia ihmisissä. Eugeniikan vastustajien mukaan oppia on historiallisesti käytetty esimerkiksi rasismin ja rotuteorioiden edistämiseen.

WHO:n verkkosivuilta ei kuitenkaan hakemalla löydy eugeniikkaneuvostoksi kutsuttua yksikköä. WHO kertoikin AFP:lle, että neuvostoa ei koskaan ole ollut olemassa:

"WHO:lla ei ole koskaan ollut 'eugeniikkaneuvostoa’", WHO:n tiedottaja kertoi AFP:lle 7. tammikuuta 2021.

Kissingerin 25. helmikuuta 2009 pitämää puhetta ei myöskään löydy haulla julkisista arkistoista tai Kissingerin verkkosivuilla julkaistuista puheista. Tiedotusvälineistä ei niin ikään löydy uutisia, joissa Kissinger olisi sanonut Facebook-päivityksen sitaattia.

Ajallisesti lähimpänä on Kissingerin puhe Münchenin 45. turvallisuuskonferenssissa 6. helmikuuta 2009, mutta puheen teemana olivat ydinaseet eikä puheessa käsitelty sitaatin aiheita.

Muilla kielillä valesitaatin on myös väitetty olevan peräisin Kissingerin väestönkasvua käsittelevästä salatusta tekstistä vuodelta 1974. Yhdysvaltain hallitus poisti kuitenkin tekstin salassapidon vuonna 1989 eikä se sisällä Kissingerille osoitettua valesitaattia.

Miksi valesitaatti leviää nyt suomeksi?

Valesitaatti on saattanut nousta Suomessa esille, koska presidentti Sauli Niinistö mainitsi Kissingerin uudenvuodenpuheessaan 1. tammikuuta 2022, kun hän viittasi Naton ja Venäjän välisiin jännitteisiin:

"Näinä aikoina palaavat mieleen myös Henry Kissingerin opit. Hänen kyynisen lausumansa mukaan silloin, kun sodan välttäminen on ollut joidenkin valtioiden ylimpänä tavoitteena, on kansainvälinen järjestelmä ollut armottomimman jäsenensä armoilla", Niinistö sanoi.

Tämä on kuitenkin puheen ainoa viittaus Kissingeriin eikä puheessa käsitellä valesitaatin väitteitä.

Joissakin päivityksissä Kissingerin valesitaatin yhteydessä onkin jaettu myös kuvakaappausta Niinistön Twitter-päivityksestä 21. syyskuuta 2021, jossa kerrotaan tapaamisesta Kissingerin kanssa.

Kääntänyt ja sovittanut suomeksi:
ROKOTUKSET