Sisäministeri ei sanonut, että turvapaikanhakijat rajataan koronapassin ulkopuolelle

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Viikon sisällä satoja kertoja jaetussa kuvassa väitetään olevan sisäministeri Krista Mikkosen sitaatti, jonka mukaan pakolaiset ja turvapaikanhakijat ovat valtioneuvoston päätöksellä rajattu koronapassin ulkopuolelle. Tällaista päätöstä ei kuitenkaan ole tehty: Sisäministeri kertoi AFP:lle, että sitaatti ei ole aito.

“Turvapaikanhakijat ja pakolaiset on 2.12.2021 alkaen rajattu valtioneuvoston päätöksellä koronapassin ulkopuolelle. Koronapassin käyttö muodostaisi heille kohtuuttoman esteen”, lukee 3. joulukuuta julkaistun Facebook-päivityksen kuvassa.

Kuvassa sisäministeriKrista Mikkosen (vihr.) muotokuvan yhteyteen on lisätty lausunto, jonka väitetään olevan peräisin keskiviikolta 1. joulukuuta 2021.

Kuvaa on viikon sisällä jaettu Facebookissa yli 500 kertaa, ja väite on levinnyt myös Twitterissä.

Mikkonen kuitenkin kertoi AFP:lle 8. joulukuuta, että sitaatti ei ole aito.

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 8.12.2021)

Sitaatissa viitataan koronapassiin, joka otettiin käyttöön lokakuussa 2021. Yritykset voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä välttääkseen esimerkiksi aukioloaikoja tai asiakasmääriä koskevia rajoituksia. Käytännössä koronapassina toimii EU:n digitaalinen koronatodistus.

Sisäministeri ei kuitenkaan ole sanonut, että turvapaikanhakijat ja pakolaiset olisivat rajattu passin ulkopuolelle.

”Sitaatti ei ole aito. On todella valitettavaa, että näin vakavasta aiheesta levitetään sosiaalisessa mediassa disinformaatiota", Mikkonen kertoi AFP:lle sähköpostitse 8. joulukuuta.

"Koronarajoitukset koskevat kaikkia. Joistain rajoituksista voi vapautua vaatimalla koronapassia asiakkailta/käyttäjiltä/osallistujilta. Jos näin haluaa tehdä, niin passivaatimus koskee niin ikään kaikkia”, Mikkonen lisää.

Ministeri kumosi väitteen myös Twitterissä:

Valeuutisessa väitetään, että Mikkonen antoi lausunnon 1. joulukuuta.

Hakukoneista ei kyseiseltä päivältä kuitenkaan löydy ministerin lausuntoa tai muiden tiedotusvälineiden uutisia asiasta. Mikkosen avustaja Mikko Jalo kertoi AFP:lle, että ministeri ei pitänyt 1. joulukuuta puheita tai lehdistötilaisuuksia. Mikkonen antoi videotervehdyksen poliisipäällikköpäivillä, mutta kyseessä oli kutsutilaisuus.

Haun tuloksena löytyi kuitenkin uutisia helmikuulta 2021 lähes identtisestä valesitaatista, joka oli osoitettu sisäministeri Maria Ohisalolle.

Valesitaatissa Ohisalon muotokuva oli yhdistetty lausuntoon, jonka mukaan maahanmuuttajat rajattaisiin koronapassin ulkopuolelle.

Ministerin silloinen valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen kiisti väitteet Twitterissä, ja ministeri itse varoitti valesitaateista:

Valtioneuvoston päätökset löytyvät täältä. Väitetty turvapaikanhakijoita koskeva päätös ei ole niiden joukossa.

ROKOTUKSET COVID-19