Wujingin hiilivoimalaitos Shanghaissa 28. syyskuuta 2021 ( AFP / Hector RETAMAL)

Somessa leviävät luvut ulkomailla rakenteilla olevien hiilivoimaloiden määrästä eivät pidä paikkaansa

© AFP 2017-2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Sosiaalisessa mediassa satoja kertoja jaetuissa päivityksissä kyseenalaistetaan Hanasaaren voimalaitoksen sulkemisella saavutettavat ilmastohyödyt sillä perusteella, että ulkomaille rakennetaan samaan aikaan toistatuhatta uutta hiilivoimalaa. Luvut ovat kuitenkin virheellisiä: päivityksen tiedot ovat peräisin yli seitsemän vuotta vanhasta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin vuonna 2014 suunnitteilla olleiden hiilivoimaloiden mahdollisia ilmastovaikutuksia. Pariisin ilmastosopimuksen jälkeen merkittävä osa suunnitelluista hankkeista on kuitenkin peruttu.

"Kiinassa on 2 623 hiilivoimalaa ja rakenteilla 1 171 uutta. Mutta Suomessa Hanasaaren hiilivoimala on päätetty sulkea jotta ilmasto pelastuu", lukee 7. lokakuuta 2021 julkaistussa Facebookissa-päivityksessä.

Kuva lähti ensimmäisen kerran leviämään internetissä vuonna 2019 (esim. täällä, täällä), kun Hanasaaren voimalaitoksen omistava Helen ilmoitti aikomuksestaan sulkea laitos vuoden 2024 loppuun mennessä.

Kesäkuussa 2021 Helen ilmoitti sulkevansa laitoksen etuajassa vuonna 2023 ja nyt kuva on noussut uudelleen esiin sosiaalisessa mediassa (esim. täällä, täällä.).

Kuvakaappaus virheellisestä Facebook-päivityksestä (otettu 12.10.2021)

Somepäivityksissä kyseenalaistetaan Hanasaaren sulkemisen hyöty ilmastolle ja väitetään, että ulkomailla on tuhansia vastaavia voimaloita toiminnassa ja yli 1800 uutta voimalaa parhaillaan rakenteilla.

Tiedot ovat kuitenkin vanhentuneita. Luvut ja mainitut valtiot ovat lähes identtisiä brittiläisen The Times-sanomalehden vuonna 2015 julkaiseman artikkelin lukujen kanssa. Ainoastaan kiinalaisten olemassa olevien tehtaiden lukumäärä on hieman eri.

Kuvakaappaus Timesin joulukuussa 2015 julkaisemasta infografiikasta (otettu 12.10.2021)

Artikkelissa kerrottiin tutkimuksesta, jossa selvitettiin, miten vuonna 2014 suunnitteilla olleet hiilivoimalat vaikuttaisivat ilmastoon. Sekä tutkimuksen että artikkelin luvut ovat peräisin Global Coal Plant Tracker-verkkotyökalusta (GCPT), jonka on suunnitellut ja kehittänyt Global Energy Monitor.

Suunniteltujen hiilivoimaloiden määrä on kuitenkin vähentynyt merkittävästi eri puolilla maailmaa sen jälkeen kun ilmastonmuutoksen hidastamiseksi neuvoteltu Pariisin kansainvälinen ilmastosopimus laadittiin vuonna 2015. Esimerkiksi ajatushautomo E3G julkaisi syyskuussa 2021 raportin, jonka mukaan suunnitteilla oleva hiilivoima on laskenut 76 prosenttia sopimuksen laatimisen jälkeen. Tilastoyhtiö Statista kuvaa saman trendin täällä.

Tämä suuntaus näkyy myös GCPT:n vuoden 2021 luvuissa. Verkkotyökalun mukaan vuodesta 2010 lähtien on peruttu yhteensä 1543 hanketta.

Maailmanlaajuisesti rakenteilla oli vain 195 hiilivoimalaa heinäkuussa 2021, GCPT paljastaa. Lisäksi 462 voimalaa on valmisteilla tai hyllytetty. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin Facebook-päivityksessä väitetyt yli 1800 rakenteilla olevaa voimalaa.

Hiilivoimalaitosten lukumäärä alueittain (GCPT).

Esimerkiksi Kiinassa oli GCPT:n mukaan heinäkuussa 1 087 toiminnassa olevaa hiilivoimalaa, 95 rakenteilla, 143 valmisteilla ja 36 hyllytettynä. Ei siis "2 623 hiilivoimalaa ja 1 171 uutta rakenteilla olevaa voimalaa", kuten sosiaalisessa mediassa on esitetty. EU:ssa puolestaan on 3 voimalaa rakenteilla ja 1 valmisteilla - ei 27 rakenteilla, kuten virheellisessä päivityksessä väitettiin.

GCPT:n tietokannan mukaan myös muiden viestissä mainittujen maiden nykyiset luvut ovat huomattavasti matalammat kuin vuonna 2014: Turkissa on 2 hiilivoimalaa rakenteilla, 15 valmisteilla ja 6 hyllytettynä. Etelä-Afrikassa on 2 hiilivoimalaa rakenteilla ja 4 valmisteilla. Intiassa on 28 hiilivoimalaa rakenteilla, 23 valmisteilla ja 25 hyllytettynä. Filippiineillä 3 on rakenteilla, 6 valmisteilla ja 7 hyllytettynä. Etelä-Koreassa on rakenteilla 4 hiilivoimalaa ja Japanissa 7.

AFP on tarkistanut saman virheellisen väitteen myös Australiassa, jossa samoja lukuja käytettiin kyseenalaistamaan kuuden australialaisen hiilivoimalan sulkeminen.

14. lokakuuta 2021 Korjattiin kirjoitusvirhe otsikossa
ILMASTO