Valesivustolla väitetään, että Brigitte Macron liittyy kirurgin kuolemaan Pariisissa

Vuoden 2025 alusta alkaen sosiaalisessa mediassa on levinnyt yhdysvaltalaisen konservatiivikommentaattori Candace Owensin väitettyjä paljastuksia Ranskan ensimmäisestä naisesta Brigitte Macronista ja että hänet on määritetty syntymässä mieheksi. Heinäkuun 2025 alussa viraaliksi nousi väärennetty uutisjuttu kirurgin kuolemasta Pariisissa. Siinä väitetään, että kyseisen kirurgin kollega oli vastuussa Brigitte Macronin sukupuolenkorjausleikkauksesta. Uutinen ei kuitenkaan perustu konkreettisille tai todennetuille todisteille, ja viitteet kirurgiin vaikuttavat olevan keksittyjä. AFP:n selvitys osoitti myös, että jutun julkaissut sivusto käyttää useiden toimittajien varastettuja henkilöllisyyksiä sekä kyseisessä jutussa että muuten.

"Ranskan presidentin vaimon Brigitte Macronin sukupuolenkorjaukseen todennäköisesti yhdistetty kirurgi löydettiin kuolleena Pariisissa", väitetään suomenkielisessä 4.7.2025 julkaistussa ja yli kymmenen kertaa jaetussa Facebook-päivityksessä. "Oikeuslääketieteellisen asiantuntijan mukaan 58-vuotias kirurgi teki itsemurhan."

Päivitykseen on liitetty ranskankielinen video. Siinä näkyy palo- ja poliisiautoja pariisilaisen rakennuksen edessä, josta kirurgin väitetään pudonneen ja kuolleen. Videon mukaan kirurgin oli tarkoitus antaa haastattelu, jossa hän olisi kertonut Brigitte Macronin sukupuolenkorjausleikkauksesta.

Videolla kertojaääni sanoo: "François Faivren sisko, Anne Dupont, väittää, että tämä ei ollut itsetuhoinen ja että tämän kuolema liittyy todennäköisesti haastatteluun, joka hänen oli tarkoitus antaa. Dupontin mukaan hänen veljensä oli kuuluisan lääkäri Patrick Buin kollega. François Faivre oli luvannut toimittajille valaista Brigitte Macronin kiisteltyjä kirurgisia toimenpiteitä."

Videota jaettiin kymmeniä kertoja suomeksi myös X:ssä, ja Telegramissa samanlaisilla väitteillä oli satoja näyttökertoja. Joissakin niistä Faivre on kirjoitettu väärin "Fevreksi" tai "Favreksi". Lisäksi väitteet levisivät useilla muilla kielillä, kuten ranskaksi, englanniksi, katalaaniksi, espanjaksi, italiaksi, hollanniksi, puolaksi, portugaliksi ja venäjäksi.

Image
Kuvakaappaus epätosia väitteitä esittävästä Facebook-päivityksestä (otettu 11.7.2025; punainen ruksi AFP:n lisäämä)

Joissakin päivityksissä on linkki 1.7.2025 ranskankielisellä Enquête du jour -sivustolla julkaistuun juttuun. Myös videon oikeassa yläkulmassa näkyy sivuston logo. Sivuston kuvauksen mukaan se on "riippumaton media, joka keskittyy ajankohtaisiin asioihin Ranskassa". Sen mukaan sen tehtävä on "tarjota luotettavaa, saavutettavaa ja selkeää tietoa, jotta voimme ymmärtää ympäröivää maailmaa paremmin".

Artikkeli ja video ovat kuitenkin täysin perusteettomia. "François Faivren" olemassaolosta ei ole todisteita, ja artikkelin kirjoittajaksi on mainittu toimittaja, jonka henkilöllisyys on varastettu.

Sen jälkeen kun yhdysvaltalaisen konservatiivibloggari Candace Owensin kiistanalainen YouTube-sarja "Becoming Brigitte" julkaistiin tammikuussa 2025, Owensin sekä Faits et Documents -äärioikeistolaislehden entisen päätoimittaja Xavier Poussardin niin kutsutut paljastukset ovat ruokkineet pitkäkestoista disinformaatiota sosiaalisessa mediassa Brigitte Macronin väitetystä transsukupuolisuudesta. Kyseinen epätosi väite nousi viraaliksi Ranskassa ensimmäistä kertaa hieman ennen vuoden 2022 presidentinvaalia. 

Nyt leviävässä videossa on useita viittauksia Owensin sarjaan, mukaan lukien Closer-lehden etusivu (22:07) sekä mustavalkoinen kuva Patrick Buista (24:56), jonka väitetään olleen Brigitte Macronin kirurgi.

Uutisjuttu täynnä epäjohdonmukaisuuksia

AFP jäljitti käänteisen kuvahaun avulla, mistä osa videolla käytetystä materiaalista tulee.

Esimerkiksi kuvat pelastajista ja poliiseista on otettu alun perin AFP:n 14.10.2022 kuvaamalta videolta Porte de Vincennesissä Pariisin 12. kaupunginosassa. Otokset on siis kuvattu yli kaksi vuotta väitettyä tapahtumaa aiemmin, eikä niissä mainita mitään kirurgin itsemurhasta tai kuolemasta muulla tapaa. Sen sijaan videon yhteydessä olevassa tekstissä kerrotaan, että siinä näkyy tapahtumapaikka sen jälkeen, kun poliisi ampui miehen, joka ei noudattanut poliisin antamia käskyjä.

Image
Kuvakaappaukset videosta ranskankielisessä X-päivityksessä (vasemmalla) sekä AFP Forumilla, AFP:n materiaalipankissa (oikealla) (otettu 10.07.2025; punainen ruksi ja vihreät korostukset AFP:n lisäämiä)

Videolla niin kutsuttu toimittaja ja haastateltava puhuvat aksenteilla, joita on vaikea tunnistaa. AFP analysoi videon ääniraidan InVID-WeVerify-varmennustyökalun Hiya-sovelluksella, joka tunnistaa syväväärennettyjä (deep fake) ääniä. Hiyan tulos oli 98 %, mikä tarkoittaa, että ääniraita oli "hyvin todennäköisesti luotu tekoälyllä".

Image
Kuvakaappaus (otettu 10.7.2025) Hiyan äänianalyysista, jonka mukaan audiopätkä on hyvin todennäköisesti tuotettu tekoälyllä

"François Faivre": keksitty lisäämään uskottavuutta

Uutisjutussa väitetään, että kirurgi François Faivre "työskenteli American Hospital -sairaalassa Pariisissa kuuden vuoden ajan" yhdessä Patrick Buin kanssa, joka "kertoi hänellä rouva Brigitte Macronin fyysisistä muutoksista siellä tehdyn sukupuolenkorjausleikkauksen yhteydessä". Bui (arkistoitu versio) on olemassa, ja hänet on mainittu sairaalassa työskentelevien lääkäreiden joukossa, mutta American Hospital of Paris vahvisti AFP:lle 8.7.2025, että sillä ei ollut "tietoja François Faivresta, joka olisi työskennellyt siellä plastiikkakirurgina".

Kaikki Ranskassa toimivat terveydenhuollon laillistetut ammattihenkilöt on listattu tietokannassa täällä. Siinä tehty haku ei tuottanut tuloksia François Faivre -nimisestä kirurgista.

Image
Kuvakaappaus Ranskassa toimivien terveydenhuollon ammattilaisten tietokannasta (otettu 3.7.2025)

Myös muut asiat viittaavat siihen, että video ei ole aito.

Ensinnäkin videolla on 43 sekunnin mittainen osuus, jonka on tarkoitus olla Faivren Closer-lehdelle antamasta ennakkohaastattelusta. Kirurgi ei räpäytä silmiään kertaakaan sen aikana. Myös ranskalaisella 20 minutes -uutissivustolla viitattiin tähän (arkistoitu versio). 

Lisäksi kun videolla kuultu ääni viittaa ranskaksi haastatteluun Closer-lehden toimittajan kanssa, se sanoo "la journaliste de Closer" eli käyttää feminiinistä muotoa ranskan kielen journalistia tarkoittavasta sanasta. Sen sijaan videolla näkyvässä tekstissä käytetään maskuliinista muotoa "le journalist".

Closer-lehdestä kerrottiin AFP:lle 11.7.2025, että "kukaan Closerin toimittaja" ei ollut haastatellut väitettyä lääkäriä. "Se on täysin epätotta. Se on väärää tietoa", Closerin toimituksesta sanottiin.

Myös videokuvissa väitetystä haastattelusta on epäjohdonmukaisuuksia, esimerkiksi seinässä ja sillä roikkuvissa diplomeissa. Yhdessä diplomissa näkyy englanninkielinen teksti "World Association of...", mutta loput sanoista eivät ole luettavissa.

Image
Kuvakaappaus Enquête du jourin videolta (otettu 7.7.2025; merkinnät AFP:n lisäämiä)

Niin kutsutun François Faivren tunnistamiseksi tämän videolla näytetyn kasvokuvan perusteella AFP käytti PimEyes-kasvojentunnistustyökalua. Se tuotti tulokseksi kuvan Getty Imagesin iStock-sivustolla samannäköisestä henkilöstä (arkistoitu versio). Kuvan tietojen mukaan se julkaistiin 28.5.2027.

Image
Kuvakaappaukset (otettu 7.7.2025) Enquête du jourin videolla näkyvästä kasvokuvasta (vasemmalla) ja nimimerkin Juanmonino ottamasta kuvasta iStockissa (oikealla) (merkinnät AFP:n lisäämiä)

Samoja kasvoja käytetään myös mainoskuvissa, jotka eivät liity väitteisiin (1234, 5).

Tämä viittaa siihen, että kyseessä voi olla näyttelijä tai malli, jonka kuvaa tekoäly on käyttänyt harhaanjohtavassa yhteydessä. AFP kirjoitti samankaltaisista tapauksista ranskaksi ranskankielisessä jutussa. Kuva voi myös olla tekoälyn tuottama ilman vastinetta todellisuudessa.

Valesivusto varastanut kuuden toimittajan henkilöllisyydet

Jutun julkaisseella Enquête du jour -sivustolla ei ole tietoja sen perustajista, vastuunvapauslauseketta tai yhteystietoja.

Haku verkkotunnustietoja keräävällä Whois-työkalulla osoittaa, että sivusto luotiin 25.7.2025 eli vain päivää ennen kuin juttu kirurgin kuolemasta ja Brigitte Macronista julkaistiin. Verkkotunnuksen rekisteröinti päivitettiin viimeksi 30.6.2025 (arkistoitu versio).

Image
Kuvakaappaus whois.com-sivuston tiedoista enquetedujour.fr-sivustoa koskien (otettu 7.7.2025)

Rekisteröinnin on tehnyt nimimerkki "Ano Nymous", ja sivusto luotiin Wilmingtonissa Yhdysvaltain Delawaren osavaltiossa.

Enquête du jour käyttää kuuden ranskalaisen toimittajan, Audrey Parmentier'n, Aurélien Defer'n, Clara Monnoyeur'n, Lina Rhrissin, Pauline Gauer'n ja Sophie Boutboulin, henkilöllisyyksiä artikkeleissaan. Suurin osa heistä työskentelee StreetPress-medialle. Freelance-toimittaja Parmentier'n varastettua henkilöllisyyttä käytettiin kirurgista kertovan jutun kirjoittajana. Hän vahvisti ranskalaismedia Franceinfon Vrai ou Faux -faktantarkistuspalvelulle (arkistoitu versio), että hän ei kirjoittanut kyseistä juttua eikä muita sivuston hänen kirjoittamikseen väittämiä juttuja.

Myös muut toimittajat, joiden henkilöllisyydet oli varastettu, vahvistivat tämän samassa jutussa.

Image
Kuvakaappaus (otettu 3.7.2025) Enquête du jour -sivustolla 1.7.2025 julkaistusta jutusta (punainen ruksi AFP:n lisäämä)

Freelance-toimittaja Defer sanoi AFP:lle 3.7.2025, että hän oli "täysin järkyttynyt", kun hänelle selvisi, että hänen henkilöllisyytensä oli varastettu: "Ei ole lainkaan mukavaa huomata omaa kuvaansa ja nimeään laajassa disinformaatiokampanjassa käytettyjen juttujen tekijänä. Onneksi StreetPressin toimitus reagoi nopeasti ja tukee meitä oikeustoimissa."

"Ymmärtääkseni melkein kaikkien julkaistujen juttujen tarkoituksena on antaa sivustosta kuva luotettavana laaja-alaisena tietolähteenä, jotta se voi levittää väärää informaatiota Brigitte Macronista. Se muistuttaa menetelmiä, joita käytettiin aiemmissa Venäjä-mielisissä disinformaatiokampanjoissa, vaikka en voi sanoa varmuudella, että niillä on yhteys", hän sanoi AFP:lle.

Toimintatapa on samanlainen kuin Venäjä-mielisessä Storm-1516-informaatiovaikuttamiskampanjassa, jossa tuotettiin ja levitettiin disinformaatiota valtavassa mittakaavassa (arkistoitu versio).

Ranskan puolustusministeriön sivuilla kerrotaan, että "Storm-1516 on ollut aktiivinen ainakin elokuusta 2023 lähtien ja sen mittakaavalla on voinut olla vaikutusta julkiseen keskusteluun Euroopassa ja se on voinut jopa vaikuttaa useisiin vaaleihin. Tällaisten disinformaatiokampanjoiden tarkoituksena on kyseenalaistaa vaalien rehellisyys ja mustamaalata tai tukea ehdokasta Venäjän etujen mukaisesti".

"Tekoälyä käytetään luomaan syväväärennöksiä eli videoita, jotka matkivat julkisuuden henkilöitä tai jopa anonyymejä internet-käyttäjiä tehdäkseen levitetyistä viesteistä uskottavampia", sivuilla sanotaan.

StreetPress ilmoitti 4.7.2025 aikovansa ryhtyä oikeustoimiin "identiteettivarkauden vuoksi puolustaakseen toimittajien mainetta" ja myös "sivuston täydeksi sulkemiseksi" (arkistoitu versio) .

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä