Sosiaalisessa mediassa levitetään harhaanjohtavia väitteitä sähkön hinnasta ja tuulivoimasta Suomessa

Syyskuussa 2024 huolto- ja korjaustyöt voimalaitoksissa ja siirtoyhteyksissä sekä leuto sää nostivat sähkön hintoja Suomessa. Sosiaalisessa mediassa levisi kuitenkin väitteitä, joiden mukaan korkeammat hinnat johtuvat siitä, että tuulivoimaa on enemmän. Tästä ei ole kyse, asiantuntijat sanoivat: tuulivoima voi aiheuttaa hintavaihteluita tunti- ja päivätasolla, mutta yleisesti ottaen sen lisääntyminen on laskenut hintoja.

"Mitä enemmän tuulivoimaa,sitä enemmän maksetaan kaiken muun vedätyksen lisäksi", väitetään 16.9.2024 julkaistussa Facebook-päivityksessä, jota on jaettu yli sata kertaa. Sen mukaan on "taas" "se vuodenaika", jolloin sähkön hinnat nousevat.

Image
Kuvakaappaus Facebook-päivityksestä, jossa esitetään epätosia väitteitä (otettu 17.9.2024)

Päivityksessä on kuvakaappaus Nord Poolin kartasta. Nord Pool on useassa Euroopan maassa toimiva sähköpörssi, jossa tuntikohtaiset sähkön hinnat eli niin kutsutut spot-hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan eri markkina-alueilla. Päivityksen kartassa näkyvät hinnat vastaavat Nord Poolin hintoja 16.9.2024. Ne ovat nähtävissä Nord Poolin sivuilla olevassa kartassa, josta on myös kuvakaappaus alla sekä tarkempi versio täällä. Nord Poolin sivuilla oleva kartta on päivityksen karttaa laajempi. Jälkimmäisessä on nähtävissä vain tiettyjen alueiden hinnat, jotka olivat kaikki alhaisempia Suomeen verrattuna, ja siitä puuttuvat esimerkiksi Baltian maat, joissa hinnat olivat lähempänä Suomen hintoja.

Image
Kuvakaappaus Nord Poolin hintakatsauksesta päivälle 16.9.2024 (kuvakaappaus otettu 20.9.2024)

Sama väite levisi myös Instagramissa.

Väite esitettiin samaan aikaan, kun uutisissa kirjoitettiin sähkön hinnan noususta Suomessa. Samana päivänä kuin väite julkaistiin, Yle uutisoi (arkistoitu versio), että pörssisähkön hinnassa on ollut hintapiikkejä kesään verrattuna ja että 16.9.2024 pörssisähkön hinta olisi korkeimmillaan 33,19 senttiä kilowattitunnilta (kWh) (sisältäen arvonlisäveron). Pörssisähkön keskihinta heinäkuussa oli 2,081 senttiä kilowattitunnilta ja elokuussa 1,554 senttiä.

Toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitetään, hinnan nousu ei kuitenkaan johdu tuulivoiman lisääntymisestä, asiantuntijat sanoivat AFP:lle. Vaikka tuulivoima voi johtaa hintavaihteluihin tunti- ja päivätasolla esimerkiksi tuulettoman sään vuoksi, yleisesti ottaen tuulivoiman lisääminen on laskenut sähkön hintaa Suomessa.

Yleisesti ottaen tuulivoiman lisääminen laskee sähkön hintaa

Uusiutuvan energia-alan edunvalvontajärjestö Suomen uusiutuvat kertoo sivuillaan, että tuulivoimarakentaminen lisääntyi (arkistoitu versio) Suomessa vuodesta 2012–2013 alkaen ja vuoden 2024 kesäkuun loppuun mennessä (arkistoitu versio) maassa oli yhteensä 1 660 toiminnassa olevaa tuulivoimalaa, joista 60 rakennettiin kyseisen vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Tämä ei ole johtanut hinnan nousuun.

"Yleisesti ottaen tuulivoima on laskenut sähkön hintaa Pohjoismaissa, mukaan lukien Suomessa", Fingridin asiantuntija Jussi Närhi kertoi AFP:lle sähköpostitse 17.9.2024. "Tuulivoiman lisääntyminen on johtanut sähkön hinnan laskuun, koska se tuo markkinoille lisää edullista sähköä", hän sanoi ja kertoi, kuinka muuttuvia tuotantokustannuksia ei juuri ole, sillä polttoaineena toimii tuuli. Tämä on erityisen merkittävää, kun tuulivoiman tuotanto on korkealla.

Hinnat voivat kuitenkin vaihdella.

"Vaikka tuulivoima yleensä laskee sähkön hintaa, se voi myös aiheuttaa hintavaihteluita päivä- ja tuntitasolla", Närhi lisäsi. "Esimerkiksi tuulivoiman tuotannon ollessa hyvin alhaista joudutaan käyttämään kalliimpia tuotantomuotoja, jotka nostavat sähkön hintaa." 

Energia-alan yrityksiä edustavan Energiateollisuuden mukaan tärkeimmät sähkön tuotannon energialähteet ovat Suomessa tuulivoiman lisäksi ydinvoima, vesivoima sekä puupolttoaineet (arkistoitu versio). Sen mukaan säätövoima, jolla taataan, että sähköä on verkossa tarpeeksi myös tuotannon ja kulutuksen vaihdellessa (arkistoitu versio), on suurimmaksi osaksi joko Suomessa tuotettua tai muista Pohjoismaista ostettua vesivoimaa.

Montel Newsin edustaja oli samaa mieltä siitä, että sähkön keskihinta ei ole noussut lisääntyneen tuulivoiman seurauksena. Montel tuottaa analyyseja ja uutisia energiamarkkinoista.

"Tuulivoimalat ovat johtaneet ennätysmäärään negatiivisia hintoja viime vuosina", Montel Newsista kerrottiin AFP:lle sähköpostitse 17.9.2024. Negatiivinen sähkön hinta tarkoittaa käytännössä, että sähköntuottajat maksavat sähkönkuluttajille ja että kotitaloudet, joilla on pörssisähkösopimus, saavat laskuihinsa alennusta.

Montel Newsin edustaja huomautti kuitenkin, että jotkut saattavat olla sitä mieltä, että tuulivoiman nopea lisääntyminen on johtanut yhdistetysti sähköä ja lämpöä tuottavien voimaloiden sulkemiseen. Tämä tarkoittaa, että Suomi ei pärjää yhtä hyvin silloin, kun kysyntä on suurta ja tuulta on vähän, "kuten silloin kun spot-hinnat olivat ennätyslukemissa 5.1. tänä vuonna". Sähkön ja lämmön yhteistuotannolla tarkoitetaan sähkön ja lämmön tuottamista samanaikaisesti erilaisista energianlähteistä samassa tuotantolaitoksessa.

Myös Suomessa toimivat energiayhtiöiden kuten Väreen and Fortumin (arkistoitu täällä ja täällä) mukaan tuulivoima alentaa sähkön hintaa vuositasolla, mutta lisää hintavaihtelua päivä- ja tuntitasolla.

Image
Mies käveli jäätyneellä Itämerellä tuulivoimalan edessä Vaasassa 25.1.2018. (AFP / OLIVIER MORIN)

Hinnat nousevat sään kylmetessä

Sosiaalisen median päivityksissä viitataan myös korkeampaan sähkön hintaan syksyllä.

Tämäkään ei johdu tuulivoiman lisääntymisestä.

Ylen uutisissa (täällä ja täällä; arkistoitu täällä ja täällä) päivitysten julkaisuaikaan kerrottiin korkeamman hinnan syyksi Ruotsin rajasiirtoyhteyksillä käynnissä olevat huolto- ja korjaustyöt, generaattorivika Olkiluoto 2:ssa sekä huoltotyöt muissa ydinvoimaloissa sekä Suomessa että Ruotsissa. Lisäksi sää oli vuodenaikaan nähden leuto, mikä vaikutti tuulivoimatuotannon vähyyteen. Myös Iltalehdessä ennakoitiin (arkistoitu versio) 11.9.2024, että tuuliolosuhteet olisivat heikot tuulivoimatuotantoa varten ja jatkuisivat sellaisina ainakin seuraavan viikon ajan.

Myös Närhi mainitsi samat syyt.

"Tällä hetkellä sähkön hintaa nostaa mm. Olkiluoto 2:n korjaukset samanaikaisesti, kun Loviisa 1 on huollossa, jolloin edullista tarjontaa on vähemmän. Lisäksi siirtoyhteyksissä on rajoituksia Ruotsin suuntaan", hän sanoi.

Hän kertoi, että yleisesti ottaen sähkön hinta voi nousta syksyisin useista syistä. Näitä ovat esimerkiksi kylmempi sää, joka kasvattaa lämmitystarvetta ja sitä kautta sähkön kysyntää, sekä aurinkovoiman tuotannon väheneminen, joka pienentää puolestaan tarjontaa. Jos syksy on vähäsateinen, tämä vaikuttaa vesivoiman määrään niin, että sitä voidaan joutua säästämään talvea varten, hän sanoi.

Montel Newsin edustaja oli samaa mieltä.

"On myös luonnollista, että energian hinnat ovat tyypillisesti korkeampia, kun lämpötilat ovat matalia myöhään syksyllä/ talvella/ aikaisin keväällä, kun ihmiset laittavat sähkölämmittimet päälle", hän sanoi.

Alla oleva Tilastokeskuksen kuvaaja esittää sähkön hintoja syyskuussa vuosina 2008–2023 kotitalouksissa, joiden vuosikulutus on 2 500–4 999 kWh. Syyskuun 2024 tiedot eivät olleet saatavilla tätä juttua julkaistessa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022 johti sähkön hintojen moninkertaistumiseen, kuten kuvaajassa näkyy.

Image
Veroton sähkön hinta syyskuussa vuosina 2008–2023 kotitalouksissa, joiden vuosikulutus oli 2 500–4 999 kWh (kuvakaappaus Tilastokeskuksen kuvaajasta otettu 18.9.2024)

AFP on tarkistanut väitteitä sähkön hinnasta aiemmin suomeksi esimerkiksi täällä. Energiaan liittyviä faktantarkistuksia on luettavissa englanniksi täällä.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä