Sosiaalisessa mediassa leviää harhaanjohtavia väitteitä sukupuolen moninaisuuden opettamisesta kouluissa

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan sukupuolen moninaisuus kuuluu perusopetuksen teemoihin. Laajasti levinneissä sosiaalisen median päivityksissä väitetään kuitenkin, että Opetushallitus on ottanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävän järjestön Setan mukaan neuvonantajaksi ja että vanhemmilla on oikeus kieltää sellaisten asioiden opettaminen lapsilleen, jotka ovat ristiriidassa heidän arvojensa kanssa. Väitteet ovat harhaanjohtavia: Setalla ei ole Opetushallituksessa erityistä roolia, ja opetussuunnitelman perusteissa määritetään, mitä perusopetuksen oppimäärään kuuluu.

"Poliittinen järjestö Seta on jostain syystä otettu mukaan opetushallitukseen neuvonantajaksi, vaikka siellä ohjeiden mukaan tällaista ei saisi olla", väitetään heinäkuun alussa julkaistussa suomenkielisessä Facebook-päivityksessä. Siinä sanotaan lisäksi, että "lasten vanhemmille on kerrottava, että heillä on täysi oikeus kieltää kyseisten asioiden opettaminen lapsilleen, mikäli ne ovat ristiriidassa kodin arvojen kanssa".

Päivityksessä on linkki sivustolle, jossa vanhempia neuvotaan, kuinka he voivat ilmoittaa kouluun, että heidän lapsilleen ei saa opettaa sukupuolen moninaisuudesta.

Image
Kuvakaappaus harhaanjohtavia väitteitä esittävästä päivityksestä (otettu 16.8.2023)

Tällaisia päivityksiä jaettiin satoja kertoja heinäkuussa.

Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön alla toimiva kehittämisvirasto. Sen tehtävistä säädetään laissa: se vastaa muun muassa perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmien perusteiden laatimisesta ja johtaa ammatillisten tutkintojen perusteiden valmistelua. Seta on puolestaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävä kattojärjestö, jolla on useita jäsenjärjestöjä.

Sosiaalisessa mediassa leviävät väitteet ovat harhaanjohtavia. Julkisista tiedoista näkyy, että Seta on antanut lausuntoja Opetushallituksen luonnoksista, mutta sillä ei ole erityistä roolia neuvonantajana. Julkisoikeuden asiantuntija kertoi AFP:lle, että sukupuolen moninaisuudesta oppiminen on osa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita eivätkä huoltajat voi siis estää siitä opettamista lapsilleen.

Opetushallituksella ei ole neuvonantajia

Päivityksissä sanotaan, että Seta on otettu mukaan Opetushallitukseen "neuvonantajaksi".

Virastolla ei kuitenkaan ole neuvonantajia.

"Opetushallitus päättää itsenäisesti asioista, jotka on sille laeissa ja asetuksissa määrätty", viraston edustaja kertoi AFP:lle sähköpostitse 24.7. "Opetushallituksella ei ole neuvonantajia."

Opetushallitusta koskevassa laissa (arkistoitu versio) tai viraston vuonna 2022 päivitetyssä työjärjestyksessä (arkistoitu versio) ei myöskään mainita neuvonantajia.

Viraston edustajan mukaan Opetushallitus kuitenkin pyytää lausuntoja eri henkilöiltä ja ryhmiltä esimerkiksi tulevia määräyksiä ja ohjeita koskien, tilaa selvityksiä ja raportteja ulkopuolisilta tahoilta noudattaen hankintalainsäädäntöä ja omia hankintaohjeitaan sekä tekee yhteistyötä muun muassa kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa.

"Setalla on samanlainen mahdollisuus antaa lausunto valmisteilla olevista asioista kuin kenellä tahansa muullakin, mutta minkäänlaista neuvonantajaroolia ei heillä, eikä muillakaan, ole", hän sanoi.

AFP haki Opetushallituksen pyytämiä lausuntoja Lausuntopalvelu.fi:stä, joka on oikeusministeriön ylläpitämä alusta julkishallinnon lausuntomenettelyä varten. Haun tuloksissa näkyy pyyntöjä helmikuusta 2019 lähtien. Niiden mukaan Seta antoi Opetushallitukselle kaksi lausuntoa helmikuun 2019 ja elokuun 2023 välillä: yksi koski kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon perusteiden luonnosta, toinen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden luonnosta. Edellistä varten lausuntoja antoi 22 eri tahoa, jälkimmäistä varten 71. Vastausaika kummankin kohdalla päättyi maaliskuussa 2023.

Setan edustaja sanoi AFP:lle 14.8.: "Seta osallistuu kutsuttuna asiantuntijana viranomaistahojen työryhmiin, seminaareihin, kuulemistilaisuuksiin ja lausuntokierroksille."

AFP kävi läpi Setan sivuilla (arkistoitu versio) julkaistut lausunnot ja kannanotot. Ennen Lausuntopalvelu.fi:ssä näkyvää ajanjaksoa Seta antoi sivujen mukaan lausuntoja Opetushallitukselle vuosina 2016, 2015, kolme kertaa vuonna 2013 (täällä, täällä ja täällä) sekä vuosina 2009 ja 2007. Yhdessäkään niistä ei mainita, että Seta toimisi neuvonantajana.

Huoltajat eivät voi kieltää sukupuolen moninaisuudesta opettamista

Päivityksissä väitetään myös, että vanhemmilla on oikeus kieltää "kyseisten asioiden" opettaminen lapsilleen, ja linkitetään sivulle, jossa ajetaan "Seta-kieltoa". Sivuilla vanhempia neuvotaan, kuinka he voivat lähettää kouluihin ilmoituksen siitä, että heidän lapsensa eivät osallistu opetukseen, jossa käytetään Setan materiaaleja tai jossa sanotaan "sukupuolen olevan muuta kuin pysyvä synnynnäinen biologinen ominaisuus".

Huoltajilla ei kuitenkaan tosiasiassa ole tällaista oikeutta, julkisoikeuden professori Niina Mäntylä Vaasan yliopistosta kertoi AFP:lle 15.8. Hän selitti, että perusopetuslain mukaan (arkistoitu versio) oppivelvollisen on saatava perusopetuksen oppimäärää vastaavat tiedot. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (arkistoitu versio) määrätään, että perusopetus lisää tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta, hän sanoi.

"Huoltaja ei voi asettaa kieltoa antaa lapselleen opetusta seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta eikä vaatia esimerkiksi opetuksen eriyttämistä tunneilla, joilla näitä teemoja käsitellään", hän sanoi. "Koulun puolestaan on huolehdittava, että opetuksen järjestämisessä toteutuu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytännönkin mukaisesti objektiivisuus, kriittisyys ja moniarvoisuus."

Kuten AFP on uutisoinut, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen vastustus on kasvanut ympäri maailmaa. Tästä ammentava retoriikka, kuten myös disinformaatio, on ollut erityisesti esillä Pride-tapahtumien yhteydessä Euroopassa tänä kesänä. AFP on tarkistanut aiheeseen liittyviä väitteitä myös aiemmin, esimerkiksi täällä ja täällä.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä