Kampanjassa transihmisten oikeuksien puolesta ei kannatettu sukupuolenkorjausleikkauksia lapsille

Sukupuoliltaan moninaisia lapsia ja nuoria sekä heidän läheisiään tukeva Translasten ja -nuorten perheet ajoi vuonna 2020 translain ulottamista alaikäisiin niin, että hekin voisivat vahvistaa sukupuolensa oikeudellisesti oman kokemuksensa perusteella. Sosiaalisessa mediassa kampanjaa on kuitenkin vääristelty ja sen on väitetty ajavan kirurgisia sukupuolenkorjaustoimenpiteitä jopa 8-vuotiaille lapsille. Oikeasti kampanjamateriaaleissa ei kannateta leikkaushoitoja lapsille, ja Translasten ja -nuorten perheet ry vahvisti AFP:lle, että kampanjassa oli kyse nimenomaan oikeudellisesta sukupuolesta. Yhdistyksen aiemmat lausunnot osoittavat, että se ei kannata peruuttamattomia kirurgisia toimenpiteitä alaikäisille.

"Homojärjestö Seta haluaa päästä käsiksi jo 8-vuotiaisiin 'translapsiin'", sanotaan artikkelin otsikossa, joka näkyy kesäkuun 2023 alussa julkaistussa ja yli sata kertaa jaetussa Facebook-päivityksessä. Ingressissä sanotaan: "Setan jäsenjärjestö Translasten ja -nuorten perheet ry tahtoo aloittaa sukupuolenmuutosoperaatiot jo 8-vuotiaille lapsille".

Tämän alla on kuva, jossa lainataan nimetöntä 8-vuotiasta lasta: "Voisitteko te muuttaa translakia ja ottaa myös lapset mukaan? Koska se auttaisi meitä tosi paljon." Kuvassa on tunnisteena #NÄENSINUT.

Image
Kuvakaappaus Facebook-päivityksestä, jossa jaetaan epätosia väitteitä (otettu 26.7.2023; AFP peittänyt lapsen kasvot)

Päivityksessä näkyvällä otsikolla tehty Google-haku tuottaa tulokseksi Partisaanissa kesäkuussa 2020 julkaistun artikkelin. Partisaani on alusta, jolla on yhteyksiä äärioikeistoon. AFP on osoittanut vääriksi alustalla esitettyjä väitteitä aiemminkin.

Laki sukupuolen oikeudellisesta vahvistamisesta

Translasten ja -nuorten perheet ry kertoo sivuillaan, että se tarjoaa tukea ja tietoa sukupuoliltaan moninaisille lapsille ja nuorille sekä heidän läheisilleen ja edistää heidän oikeuksiaan. Se on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavan Setan jäsenjärjestö.

Translasten ja -nuorten perheet ry:n Näen sinut -kampanja kesällä 2020 otti kantaa uuteen, tuolloin valmisteilla olevaan translakiin. 3.4.2023 voimaan tulleen lain mukaan yli 18-vuotias voi vahvistaa oikeudellisen sukupuolensa oman sukupuolen kokemuksensa perusteella eikä siihen tarvita lääketieteellistä tutkimusta.

Aiemmin vahvistamisen edellytyksissä vaadittiin lääketieteellistä selvitystä ja henkilön oli oltava sterilisoitu tai muusta syystä lisääntymiskyvytön.

Uuden lain valmistelun aikana useat järjestöt, kuten Psykologiliitto, Amnesty ja Translasten ja -nuorten perheet ry vaativat, että se ulotetaan koskemaan myös alaikäisiä.

Translasten ja -nuorten perheet ry:n Näen sinut -kampanjan materiaalit on nähtävissä yhdistyksen sivuilla (arkistoitu versio). Niissä on mukana lainauksia lapsilta, joiden perheet ovat yhdistyksen jäseniä. Yksi lainauksista on epätosissa sosiaalisen median päivityksissä käytetty lainaus 8-vuotiaalta.

Yhdistyksen edustaja vahvisti AFP:lle sähköpostitse 25.7.2023, että "kampanja koski juridista sukupuolen vahvistamista".

Yhdistys antoi myös lausunnon (arkistoitu versio) ehdotetusta lainsäädännöstä vuonna 2022. Siinä se sanoo kannattavansa oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen ikärajan asettamista 15 vuoteen. Sitä nuoremmille vahvistaminen olisi mahdollista huoltajien hakemuksella tai suostumuksella. Jos huoltajat ovat erimielisiä, vahvistamista tarkastelisi tehtävään osoitettu viranomaistaho, lausunnossa sanotaan.

Lausunnossa ei mainita mitään sukupuolen lääketieteellisestä korjaamisesta alaikäisillä.

Yhdistyksen usein kysyttyjen kysymysten joukossa on "miksi haluatte leikellä lapsianne?". Vastauksessaan yhdistys sanoo, että "translain uudistus ei tarkoita, että korjaushoitoja tarjottaisiin jatkossakaan alaikäisille".

Eduskunta edellytti uudesta translaista päättäessään, että hallitus arvioi tarvittavia säädösmuutoksia transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edistämiseksi sukupuolen vahvistamisessa, mutta käsittelylle ei ole asetettu aikataulua.

Ei peruuttamattomia kirurgisia toimenpiteitä alaikäisille

Translasten ja -nuorten perheet ry:n edustaja kertoi AFP:lle, että väitteelle, että yhdistys haluaisi mahdollistaa "sukupuolenmuutosoperaatiot" 8-vuotiaille, "ei ole mitään perää".

Hän viittasi myös Translasten ja -nuorten perheet ry:n vuonna 2020 antamaan lausuntoon (arkistoitu versio) Palveluvalikoimaneuvoston suositusluonnoksesta, jossa käsiteltiin alaikäisten sukupuoli-identiteetin variaatioihin liittyvän dysforian lääketieteellisiä hoitomenetelmiä. Lausunnossa yhdistys oli samaa mieltä suosituksen kanssa siitä, että "alaikäisille ei tule tehdä peruuttamattomia kirurgisia toimenpiteitä".

Suositus hyväksyttiin kesäkuussa 2020.

Lausunnossaan Translasten ja -nuorten perheet ry sanoo myös, että "kirurgisia toimenpiteitä ei ole tehty eikä ole tulevaisuudessakaan tavoitteena tehdä alaikäisille".

Haku yhdistyksen sivuilla ei tuo esiin materiaaleja, joissa ajettaisiin kirurgisia sukupuolenkorjaustoimenpiteitä alaikäisille.

Uutisten vääristelyä

Partisaanin artikkelissa väitetään myös Setan puheenjohtajan "vaatineen", että viranomaiset "kidnappaisivat" lapsia vanhemmilta, jotka eivät suostu järjestämään sukupuolenkorjaushoitoja. Lähteenä jutussa käytetään Ylen vuonna 2019 julkaisemaa artikkelia toisessa EU-maassa asuvasta suomalaisperheestä, jonka lapsi otettiin huostaan, kun vanhemmat kieltäytyivät antamasta lupaa hormonihoitojen aloittamiseen. Artikkelissa Setan puheenjohtaja Sakris Kupila sanoi, että viranomaisten on puututtava, jos lapsen etu niin vaatii. "Kidnappausta" ei mainita.

Kuten AFP on uutisoinut, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen vastustus on kasvanut ympäri maailmaa. Tästä ammentava retoriikka, kuten myös disinformaatio, on ollut erityisesti esillä Pride-tapahtumien yhteydessä Euroopassa tänä kesänä.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä