
Sosiaalisessa mediassa lietsotaan maahanmuuttovastaisuutta jakamalla väärää tietoa avustuksista
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 10. elokuuta 2023 14:19
- Lukuaika: 2 minuuttia
- Teksti: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
Heinäkuun lopulla julkaistussa suomenkielisessä Facebook-päivityksessä väitetään, että somalialaiselle perheelle olisi myönnetty avustus "vuosilomamatkaa" varten perheen "kotimaahan Somaliaan" ja että rahoitus tulee Veikkauksen rahoista, jotka on jaettu väljästi määritellylle "Somaliyhdistykselle". Tekstin ohessa on valokuva, joka näyttää esittävän nelilapsista perhettä.
Kommentit päivityksen alla ovat vahvasti maahanmuuttovastaisia. Kommentoijat ovat vihaisia siitä, että suomalaisilla perheillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia, kyseenalaistavat turvapaikkamenettelyitä sekä ilmaisevat rasistisia kannanottoja.

Päivitystä jaettiin satoja kertoja Facebookissa, ja se kiersi myös X:ssä, eli entisessä Twitterissä, sekä Ylilauta-keskustelufoorumilla, joka tunnetaan vihapuhetta sisältävistä viesteistä.
Väite on kuitenkin epätosi. Tukitietokannassa tehdyllä haulla ei löydy tukia, joita olisi myönnetty somalijärjestöille lomia varten. Terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen tarkoitettujen tukien myöntämisestä vastaavan keskuksen edustaja kertoi AFP:lle, että tuetut lomat järjestetään aina Suomessa.
Veikkauksen tuotoilla ei tueta ulkomaanlomia
Kuten arpajaislain (arkistoitu versio) 20. pykälässä säädetään, Veikkauksen tuotto jaetaan eri tahoille. Veikkaus ei jaa avustuksia itse, vaan siitä vastaa kolme eri ministeriötä. Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa urheilulle, tieteelle, taiteelle sekä nuorisotyölle jaettavista avustuksista, kun taas maa- ja metsätalousministeriö vastaa hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseksi tarkoitetuista avustuksista. Terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisen avustuksista, joihin myös tuetut lomat kuuluvat, päättää sosiaali- ja terveysministeriö, ja tuet jaetaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) kautta.
STEA ei kuitenkaan myönnä tukia tuetuille lomille ulkomaille.
"Väitteessä ei ole mitään perää, eikä tuollaista avustusta ole myönnetty", STEAn edustaja kertoi AFP:lle sähköpostitse 3.8.2023.
Myös Suomen somalialaisten liiton puheenjohtaja Ahmed Hassan sanoi, että väitteet ovat epätosia. "Ei Veikkaus, tai STEA nykyään, rahoita yksityishenkilöiden tai järjestöjen matkustelua", hän sanoi AFP:lle 9.8. Suomen somalialaisten liitto on valtakunnallinen suomensomalialaisten kattojärjestö.
STEAn edustaja lisäsi, että STEA-avustuksia ei lähtökohtaisesti myönnetä ulkomaanmatkailuun. "Lomajärjestöjen tuetut lomat järjestetään aina Suomessa sijaitsevassa lomakohteessa, osallistujat lomille valitaan sosiaalisin, taloudellisin ja terveydellisin perustein", hän sanoi.
Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2019 ilmestyneessä selvityksessä (arkistoitu versio) tuetusta lomatoiminnasta mainitaan vain kotimaan lomakohteet.
STEA-avustuksia voi hakea keskuksen sivuilla olevasta tietokannasta (arkistoitu versio) vuosilta 2017–2023. Tietokannassa esitetään vuosittain myönnetyt avustukset sekä tarkat tiedot niiden määristä.
Päivityksissä mainitaan "Somaliyhdistys". Yhdistysrekisterissä tehty haku ei kuitenkaan tuota tulokseksi juuri tämännimisiä yhdistyksiä, vaikka Somaliaan ja somaleihin liittyviä yhdistyksiä on yli sata.
STEAn avustustietokannassa tehty haku järjestöistä, joiden nimen osana on "somali", ei tuottanut tulokseksi yhtään avustusta ulkomaanmatkoja varten vuosina 2017–2023, eivätkä järjestöt olleet tehneet tukihakemuksia kyseistä tarkoitusta varten. Sen sijaan tukia myönnettiin esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten nuorten työelämän ja opintopolkujen tukemiseen sekä suomensomalialaisten parien tukemiseen avioeron jälkeen.
Sanalla "loma" tehty haku tietokannassa samalla ajanjaksolla tuo esiin useita tuettuja lomia järjestäviä järjestöjä. Mikään niistä ei kuitenkaan mainitse, että ne tukisivat juuri somaleja tai muitakaan kansallisuuksia tai kansalaisuuksia erityisesti. Mikään järjestöistä ei myöskään mainitse ulkomaanlomia.
Asiayhteydestä irrotettu valokuva
Facebook-päivityksen alla jotkut kommentoijista mainitsevat, että valokuva on otettu Helsingin Sanomien jutusta. Vuonna 2017 julkaistussa valokuva-artikkelissa käytiin Suomeen muualta muuttaneiden henkilöiden kodeissa ja haastateltiin heitä siitä, miten synnyinmaa ja Suomi näkyvät sisustusvalinnoissa.
Epätosien väitteiden yhteydessä käytetyn valokuvan perhe ei mainitse lomia tai matkailua jutussa.
AFP ei tavoittanut perhettä kommentoimaan asiaa.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä