Merkit Coca-Cola-pulloissa liittyvät yhteistyöhön Disneyn kanssa, ei grafeeniin ja mikrosiruihin
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 10. helmikuuta 2023 16:40
- Lukuaika: 3 minuuttia
- Teksti: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"Nyt myös näihin suosittuihin virvoitusjuomiin on maailmalla alettu jo tunkea grafeiinia ja nanomikrosiruja", sanotaan suomenkielisessä, 22.1.2023 julkaistussa Facebook-päivityksessä. Se päättyy varoitukseen: "Luuletko, että kerrotaan, koska näin tehdään meilläkin? Symbolein on kerrottu... jotta symbolit hallitsevat osaavat välttää."
Päivityksessä on kuva espanjankielisestä Coca-Cola-pullosta, jonka päälle on piirretty nuolia osoittamaan eri etiketissä näkyviä merkkejä. Espanjankielisissä teksteissä väitetään, että merkit viittaavat Molokiin, grafeeniin, nanoreitittimiin ja "negatiiviseen primingiin".
Kuvaa jaettiin yli sata kertaa Facebookissa ja Twitterissä.
Grafeeni on atomin paksuinen hiilikalvo, jolla on lupaavia sovelluksia vihreän energian ja nanolääketieteen käyttöön. Kuten mikrosirut, myös grafeeni on suosittu mis- ja disinformaation aihe, ja erityisesti koronarokotteiden vastustajat ovat väittäneet, että sitä voidaan käyttää ihmisten "magnetisoimiseen" ja "hallitsemiseen", kuten AFP raportoi vuonna 2021.
AFP on osoittanut aiemmin vääriksi useita aiheeseen liittyviä väitteitä näyttäen esimerkiksi, että koronarokotteet eivät sisällä grafeenia tai mikrosiruja.
Mikrosiruteknologian viimeaikaisen kehityksen myötä siruja voi asentaa ihon alle ja ohjelmoida toimimaan eri käyttötarkoituksiin, esimerkiksi sisäänpääsykorttina, kuten Iltalehti uutisoi. Ei kuitenkaan ole selvää, minkälaisiin siruihin päivityksessä mainituilla "nanomikrosiruilla" viitataan.
Coca-Cola-pullon merkit ovat osa Disneyn kanssa yhteistyössä toteutettua kampanjaa. Coca-Cola kertoi AFP:lle, että juoma ei sisällä väitettyjä ainesosia.
Pariisin Disneylandia mainostava kampanja
Haku Coca-Colan espanjalaisella sivustolla paljastaa, että samoja merkkejä käytetään osana kampanjaa, jossa mainostetaan Pariisin Disneylandin Marvel Avengers Campusta ja jossa huvipoistoon voi myös voittaa matkan. Avengers Campus avattiin heinäkuussa 2022.
Päivitysten kuvassa viitataan virheellisesti "nanoreitittiminä" merkkiin ja tekstiin, jossa sanotaan espanjaksi "héroes únicos, premios épicos" eli "ainutlaatuisia sankareita, eeppisiä palkintoja". Sama teksti on nähtävissä Coca-Cola Espanjan kampanjasivulla. Kelloa muistuttava hahmo tekstin yläpuolella vastaa puolestaan Loki-TV-sarjan hahmoa Neiti Minuuttia. Sarvekas hahmo, jonka väitetään viittaavan Molokiin, näkyy verkkosivuilla taas juomatölkissä, johon on merkitty Lokin, yhden Avengers-hahmoista, nimi. Sarvikypärä on osa Lokin asua.
Sarvihahmo ja espanjankielinen teksti on merkitty vihreällä alla olevaan kuvakaappaukseen:
Päivityksessä mainittu "negatiivinen priming" saattaa viitata psykologian ilmiöön, jossa tietty ärsyke estää reaktion seuraavaan ärsykkeeseen. Kuten APA :n psykologian sanakirjassa selitetään, näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kun henkilöä pyydetään jättämään ensimmäisen ärsykkeen tietty piirre, kuten väri, huomioimatta, minkä jälkeen häntä pyydetään kiinnittämään huomiota samaan piirteeseen toisessa ärsykkeessä. Päivityksen kuvassa ilmiö on liitetty Disneyn logoon pullon etiketissä.
Coca-Cola Suomen edustaja kertoi AFP:lle sähköpostitse 3.2.2023, että kyseessä on "Coca-Cola ja Disneyn yhteistyöhön perustuva kampanja". Hänen mukaansa tietyillä kampanjaan osallistuvilla markkinoilla on myynnissä "erikoistölkkejä ja pulloja, joissa on käytetty Marvel-grafiikkaa". Grafiikkaa ei kuitenkaan käytetä kaikissa kampanjaan osallistuvissa maissa, hän sanoi, ja esimerkiksi Suomessa ei ole myynnissä samoilla merkeillä varustettuja pulloja kuin Espanjassa.
Edustaja selitti, että kampanjaa käydään useissa Euroopan maissa, mukaan lukien Suomessa, Ranskassa, Espanjassa, Britanniassa ja Ruotsissa.
Kuten kilpailun säännöissä Espanjassa sanotaan, kampanja-aika on 15.1.–15.3.2023.
Vastauksena kysymykseen, onko Coca-Colassa grafeenia tai "nanomikrosiruja", Coca-Colan edustaja sanoi, että näin ei ole ja että tiedon vahvisti myös tieteellisen sääntelyasioiden vastaava .
Toukokuussa 2022 AFP osoitti vääräksi espanjankieliset väitteet, joiden mukaan virvoitusjuomien sisältämän grafeenin voisi huomata käyttämällä magneettia.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä