Äänestäjien henkilöllisyystodistusvaatimuksista ja Yhdysvaltain presidentinvaalituloksista levitetään harhaanjohtavia väitteitä
- Julkaistu 20. marraskuuta 2024 16:25
- Lukuaika: 7 minuuttia
- Teksti: Johanna LEHN, AFP Saksa, AFP Yhdysvallat
- Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Anna HOLLINGSWORTH
Tekijänoikeus © AFP 2017-2024. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
Donald Trump voitti Kamala Harrisin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa odotettua suuremmalla erolla. Tästä huolimatta sosiaalisessa mediassa leviää väitteitä, että Harris voitti lähinnä osavaltioissa, joissa äänestäjiltä ei vaadita henkilöllisyystodistusta. Tämän vihjataan mahdollistaneen vaalivilpin Harrisin hyväksi. On totta, että tietyissä osavaltioissa äänestyspaikoilla ei vaadita henkilöllisyystodistusta, mutta tämä ei tarkoita, että kuka tahansa voisi äänestää. Käytössä on eri tapoja varmistaa henkilöiden äänioikeus, ja tähän liittyvät vilppitapaukset ovat harvinaisia. Lisäksi myös Trump voitti osavaltioissa, joissa ei vaadita henkilöllisyystodistusta.
"Harris voitti enimmäkseen osavaltioissa joissa ei vaadittu henkilöllisyystodistusta äänestettäessä. Mitä olis tulos ollut jos ID vaatimus olis ollut kaikkialla?" kysytään suomenkielisessä päivityksessä X:ssä. Päivitys julkaistiin 10.11.2024, ja sitä on jaettu kymmeniä kertoja.
Päivityksessä on kuva TV-ruudulla näkyvästä kartasta, jonka otsikko on "Osavaltiot, joissa Harris voitti vs. henkilöllisyystodistusvaatimus". Kartassa esitetään presidentinvaalien tulokset osavaltioittain, ja sinisten eli Harrisin voittamien osavaltioiden kohdalle on merkitty myös, millaiset henkilöllisyystodistusvaatimukset niissä on äänestäjille. Suurimmassa osassa sinisiä osavaltioita lukee "ei henkilöllisyystodistusta" tai "ei valokuvallista henkilöllisyystodistusta" ja vain kahdessa "henkilöllisyystodistus vaaditaan". Tällä vihjataan, että henkilöllisyystodistusvaatimuksen puute mahdollisti vaalivilpin Harrisin hyväksi.
Kartan alla olevasta tekstistä ilmenee, että lähteenä on yhdysvaltalainen konservatiivinen Newsmax-uutiskanava. Myös Trumpin kannattaja ja X:n omistaja Elon Musk levitti karttaa, ja jotkut suomenkielisistä päivityksistä viittaavat suoraan Muskin päivitykseen.
Joissakin suomenkielisissä päivityksissä esitetään lisäksi jyrkempi väite, että Harris voitti kaikissa osavaltioissa, joissa ei vaadita henkilöllisyystodistusta. Eri väitteet kartoista levisivät myös Facebookissa, Instagramissa ja Telegramissa.
Samanlaisia väitteitä jaettiin myös muilla kielillä, kuten englanniksi, saksaksi, unkariksi, tšekiksi, kreikaksi ja thaiksi.
Väitteet ovat kuitenkin harhaanjohtavia. On totta, että tietyissä Yhdysvaltain osavaltioissa ei vaadita henkilöllisyystodistusta äänestettäessä, mutta Harris ei voittanut kaikissa niissä. Lisäksi on olemassa eri tapoja sen varmistamiseksi, että henkilöllä on äänioikeus.
Harris voitti myös henkilöllisyystodistusta vaativissa osavaltioissa
Newsmaxin kartan tiedot henkilöllisyystodistusvaatimuksista täsmäävät itseään Yhdysvaltain politiikan "tietosanakirjaksi" nimittävän Ballotpedia-sivuston tietojen kanssa. Eri osavaltioiden äänestäjien tunnistuslakeja käsittelevässä Ballotpedian artikkelissa on alla oleva kartta, jossa näkyy, missä osavaltioissa äänestäjiltä ei vaadita henkilöllisyystodistusta ja missä heidän on näytettävä äänestyspaikalla henkilöllisyystodistus joko valokuvalla tai ilman.
Kun karttaa verrataan presidentinvaalien tuloksiin, ilmenee, että Harris ei voittanut kaikissa osavaltioissa, joissa ei vaadita henkilöllisyystodistusta. Nevadassa vaatimusta ei ole, mutta siellä äänestyksen voitti Trump. Toisaalta Harris voitti Coloradossa, Virginiassa, Delawaressa, Connecticutissa, Rhode Islandissa ja New Hampshiressa, joissa kaikissa vaaditan henkilöllisyystodistus.
Harris voitti 14 osavaltiossa tai piirikunnassa, joissa ei vaadita henkilöllisyystodistusta: Washingtonissa, Oregonissa, Kaliforniassa, New Mexicossa, Minnesotassa, Illinois'ssa, New Yorkissa, Vermontissa, Mainessa, Massachusettsissa, New Jerseyssa, Marylandissa, Havaijilla ja Washington D.C:ssä. Washingtonissa suurin osa ihmisistä äänestää postitse, joten paikan päällä äänestävien henkilöllisyystodistusvaatimukset eivät koske heitä.
Henkilöllisyystodistusta vaaditaan suurimmassa osassa osavaltioita
Kaikki osavaltiot määrittävät itsenäisesti, täytyykö äänestäjien todistaa henkilöllisyytensä äänestyspaikalla, kuten Yhdysvaltain hallintoviranomaisen, General Services Administration (GSA), sivuilla kerrotaan (arkistoitu versio). Suurimmassa osassa osavaltioita vaaditaan jonkinlaista henkilöllisyystodistusta. Joissakin osavaltioissa sen on oltava valokuvallinen, esimerkiksi ajokortti tai passi, kun taas toisissa henkilöllisyyden voi todistaa ilman valokuvaa, esimerkiksi syntymätodistuksella tai sosiaaliturvakortilla.
Yhdysvaltain eri lainsäätäjien National Conference of State Legislatures -järjestön sivuilla kerrotaan, kuinka äänestäjät voivat todentaa henkilöllisyytensä osavaltioissa, joissa ei vaadita henkilöllisyystodistusta (arkistoitu versio). Joissakin osavaltioissa äänestäjiltä pyydetään allekirjoitus tai henkilökohtaisia tietoja, kuten osoite tai syntymäaika.
Ihmisten on kuitenkin rekisteröidyttävä äänestäjiksi riippumatta siitä, vaaditaanko osavaltiossa henkilöllisyystodistusta äänestyksen yhteydessä.
Vain Yhdysvaltain kansalaiset voivat rekisteröityä äänestäjiksi
Yhdysvalloissa ihmiset voivat äänestää kansallisissa vaaleissa, jos he ovat Yhdysvaltain kansalaisia, ovat täyttäneet 18 vuotta vaalipäivään mennessä ja täyttävät osavaltionsa asumisvaatimukset (arkistoitu versio). North Dakota on ainoa osavaltio, jossa ei ole virallista äänestäjien rekisteröintiä. Siellä on käytössä eri menetelmiä vaalien turvaamiseksi (arkistoitu versio).
Vuonna 1993 voimaan tulleen äänestäjien rekisteröitymistä koskevan lain (National Voters Registration Act) mukaan kaikkien osavaltioiden, joissa äänestäjien on rekisteröidyttävä, on mahdollistettava rekisteröinti tietyillä tavoilla. GSA:n mukaan useimmissa tapauksissa rekisteröityminen vaatii ajokorttia tai osavaltion henkilöllisyystodistusta, mutta tarvittavat dokumentit vaihtelevat osavaltioittain (arkistoitu versio).
Vaaliluottamusta ja -osallistumista edistävän Center for Election Innovation and Research -järjestön toiminnanjohtaja ja perustaja David Becker kertoo 13.5.2024 julkaistulla Youtube-videolla, kuinka Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan "ne, joilla ei ole Yhdysvaltain kansalaisuutta, eivät voi missään tapauksessa äänestää liittovaltion vaaleissa" (arkistoitu versio). Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan äänestäminen ilman Yhdysvaltain kansalaisuutta on laitonta (arkistoitu versio). Tähän on muutamia poikkeuksia paikallisissa vaaleissa: tietyissä Kalifornian, Marylandin ja Vermontin kunnissa sekä Washington D.C:ssä myös muut kuin Yhdysvaltain kansalaiset saavat osallistua paikallisvaaleihin mutteivat kansallisiin vaaleihin (arkistoitu versio).
Laittomat äänet ovat harvinaisia
Jotkut suomen- ja muunkielisten päivitysten kommentoijista yhdistävät väitteet ajatukseen, että jos henkilöllisyystodistusta ei vaadita, seurauksena muut kuin Yhdysvaltain kansalaiset äänestävät laittomasti. Ei ole kuitenkaan todisteita, että näin tapahtuisi.
"On olemassa melkoisen selviä rangaistuksia siitä, että joku sanoo olevansa Yhdysvaltain kansalainen ja oikeutettu äänestämään, kun näin ei ole", valtio-opin ja julkishallinnon professori Martha Kropf Pohjois-Carolina-Charlotten yliopistosta sanoi AFP:lle sähköpostitse 9.4.2024 aiemmassa faktantarkistuksessa.
Jos muut kuin Yhdysvaltain kansalaiset rekisteröityvät äänestäjiksi tai äänestävät laittomasti, heidät voidaan tuomita sakko- tai vankeusrangaistukseen. The Brennan Center for Justice -instituutin tekemän tutkimuksen mukaan oli "valtavan harvinaista", että muut kuin Yhdysvaltain kansalaiset äänestivät vuoden 2016 presidentivaaleissa, toisin kuin Trump väitti vaalien aikaan (arkistoitu versio).
AFP on tarkistanut samanlaisia väitteitä myös aikaisemmin, esimerkiksi englanniksi täällä ja täällä.
Useaan kertaan äänestäminen on rangaistavaa
Toinen eri kielillä levinnyt karttojen yhteydessä esitetty väite on, että kun henkilöllisyystodistusta ei vaadita, ihmiset voivat äänestää useaan otteeseen. Väite alkoi levitä jo syyskuussa 2020, kun silloin presidenttinä ollut Trump kannusti äänestäjiä Pohjois-Carolinassa äänestämään sekä postitse että paikan päällä äänestyssysteemin testaamiseksi, kuten esimerkiksi Reuters ja BBC uutisoivat tuolloin.
Yhdysvalloissa vaalien järjestäminen on osavaltioiden vastuulla. Pohjois-Carolinan vaalilautakunnan toiminnanjohtaja Karen Brinson Bell kertoi BBC:n jutussa, että postitse äänestäneiden nimet välittyvät sähköisesti äänestyspaikoille, mikä estää heitä äänestämästä kahdesti.
Useaan kertaan äänestäminen on kielletty Yhdysvaltain liittovaltion lainsäädännössä. Jos joku äänestää useammin kuin kerran esimerkiksi presidentinvaaleissa tai senaatin ja edustajainhuoneen vaaleissa, lainsäädännön mukaan häntä "rangaistaan enintään 10 000 $:n sakolla tai enintään viiden vuoden vankeusrangaistuksella tai molemmilla" (arkistoitu versio). Rangaistuksesta päättää kukin osavaltio erikseen.
Kahden osavaltion rekisterissä oleminen on mahdollista
Yhdysvaltain kansalaisten on kuitenkin mahdollista olla rekisteröityinä kahdessa eri osavaltiossa, jos he ovat muuttaneet osavaltiosta toiseen. Muuton jälkeen kestää useita vuosia, ennen kuin rekisteröinti vanhassa osavaltiossa päättyy, kuten the Centre for Economic Policy Research -tutkimusjärjestön artikkelissa kerrotaan (arkistoitu versio).
Osavaltiot toimivat tämän suhteen eri tavoin: National Conference of State Legislaturesin mukaan useammassa kuin yhdessä osavaltiossa äänestäminen on kielletty suoraan 19 osavaltiossa, kahdeksassa äänestäjät eivät saa äänestää kahdesti samasta virasta ja 35:ssä on kiellettyä äänestää kahdesti samoissa vaaleissa eri osavaltioissa (arkistoitu versio).
Lisää AFP:n faktantarkistuksia Yhdysvaltain presidentinvaaleista on luettavissa englanniksi täällä.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä