Kuva israelilaisten taitouimareiden tuenosoituksesta Hamasin panttivangeille ei ole Pariisin olympialaisista

Gazaan kaapattujen israelilaisten panttivankien vapauttamista on vaadittu useissa mielenosoituksissa 7.10.2023 jälkeen. Tässä yhteydessä sosiaalisessa mediassa on levinnyt myös kuva, jossa Israelin taitouintijoukkue on muodostanut tekstin "Tuokaa heidät kotiin nyt". Sen väitetään näyttävän, kuinka uimarit vastustavat Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n päätöstä, jossa heitä kiellettiin pitämästä keltaisia nauhoja tuenosoituksena panttivangeille. Väitteet ovat kuitenkin epätosia: oikeasti kuva on marraskuulta 2023.

"Israelin olympiajoukkue ei saanut käyttää keltaisia 'Tuokaa heidät kotiin nyt' -pinssejään olympialaisissa. Niinpä he päättivät kirjoittaa sen koko maailman nähtäväksi!" sanotaan viraalisessa päivityksessä, joka julkaistiin Jewish Lives Matter -sivulla Facebookissa 27.7.2024. Keltaisten nauhojen tarkoitus on kiinnittää huomiota Gazassa oleviin israelilaispanttivankeihin.

Kuvaa jaettiin saman englanninkielisen tekstin kanssa myös muualla Facebookissa (esimerkiksi täällä ja täällä), X:ssä, TikTokissa ja YouTubessa. Joitakin päivityksiä jaettiin kymmenitätuhansia kertoja.

Lisäksi kuva levisi muilla kielillä, kuten suomeksi, ranskaksi, espanjaksi, portugaliksislovakiksi ja tšekiksi.

Kuva israelilaisista uimareista on aito, mutta sitä ei otettu Pariisin olympialaisissa, jotka alkoivat avajaisseremonialla 26.7.2024. Sen sijaan kuva on marraskuulta 2023, ja siinä olevasta kymmenestä uimarista vain kaksi pääsi mukaan olympialaisiin.

KOK kieltää poliittiset ilmaukset suorituspaikoilla urheilutapahtumien aikana sekä avajais- ja päättäjäisseremonioissa, mutta urheilijat saavat ilmaista mielipiteitään lehdistötilaisuuksissa ja sosiaalisessa mediassa. Säännöt pätevät kaikkiin urheilijoihin riippumatta siitä, mitä maata he edustavat.

Image
Kuvakaappaus harhaanjohtavaa väitettä levittävästä päivityksestä (otettu 5.8.2024)

Kuvan alkuperä

AFP jäljitti kuvan käänteisen kuvahaun avulla Israelin taitouintijoukkueen Instagram-tilille, jossa se julkaistiin 19.11.2023. Kuvassa uimarit muodostavat altaassa viestin osoittaakseen tukea israelilaisille panttivangeille, jotka Hamas kaappasi hyökkäyksessään 7.7.2023. Sotaan johtaneessa hyökkäyksessä kuoli 1 197 ihmistä, suurimmaksi osaksi siviilejä, AFP:n Israelin virallisiin lukuihin perustuvien tietojen mukaan.

Yli 300 päivää kestäneen sodan aikana Israelin vastahyökkäyksessä Hamasia vastaan Gazassa on kuollut yli 39 000 ihmistä Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan.

Instagram-päivityksen kuvatekstissä kerrotaan, että kuva on otettu Israelin kansallisessa urheiluvalmennuskeskus Wingate-instituutissa Netanyan kaupungissa Tel Avivin lähellä. Kuvatekstissä sanotaan, että kuvassa on kymmenen israelilaista taitouimaria. Heistä Shelly Bobritsky ja Ariel Nassee pääsivät mukaan Pariisin olympialaisiin pariuinnissa.

Myös israelilaismediassa uutisoitiin uimareiden viestistä kuvan julkaisun aikaan esimerkiksi täällä ja täällä.

AFP otti yhteyttä israelilaiseen droonivalokuvaaja Adam Spiegeliin, joka myös julkaisi kuvan omalla Instagram-tilillään samana päivänä.

Spiegel vahvisti AFP:lle sähköpostitse 30.7.2024, että hän on kuvan tekijä. Hän kertoi, että kuvakollaasi luotiin yhdistämällä yksittäisiä droonilla 17.11.2023 Wintgaten altaassa otettuja valokuvia. "Jokainen kirjain kuvattiin erikseen ja kopioitiin yhdeksi kuvaksi viestin esittämiseksi", hän sanoi.

Spiegel sanoi myös, että hän oli "pettynyt" siihen, kuinka hänen työtään käytettiin sosiaalisessa mediassa. "He eivät antaneet minulle tunnustusta ja keksivät valeuutisen", hän totesi.

Spiegel kuvasi israelilaisuimarit Shelly Bobritskyn, Ariel Nasseen sekä Eden Blecherin myös toukokuussa 2024, tällä kertaa keltaista nauhaa kuvaavassa muodostelmassa.

Israelin olympiakomitea: "Kunnioitamme ohjeita"

Sosiaalisen median päivityksissä väitetään myös, että Israelin urheilijoita kiellettiin pitämästä keltaisia "Tuokaa heidät kotiin" -nauhoja olympialaisissa.

Israelin yleisradioyhtiö Kan 11 kertoi 3.7.2024, että "useat urheilijat ovat pyytäneet lupaa pitää [keltaisia] nauhoja", mutta "heitä kiellettiin pitämistä [niitä]" olympialaisissa. "Israelin olympiakomitea kieltäytyi kommentoimasta asiaa virallisesti, mutta korkeiden virkahenkilöiden mukaan 'olympialaisten aikana on kiellettyä käyttää mitään merkkiä poliittisia tai muita tarkoituksia varten'", Kan 11:n jutussa sanotaan.

Israelin olympiakomitean edustaja Yona Berkovitz sanoi AFP:lle sähköpostitse 1.8.2024, että muutama kuukausi sitten "Israelin olympiakomiteaa neuvottiin olemaan pitämättä keltaisia pinssejä osana KOK:n muutama kuukausi sitten tekemää ennakkopäätöstä, vaikka kyseessä on tärkeä humanitaarinen kysymys". Hän lisäsi, että urheilijoita ja henkilökuntaa on neuvottu toimimaan ohjeistuksen mukaisesti.

Image
Israelin delegaatio Pariisin olympialaisten avajaisissa 26.7.2024 (AFP / Damien MEYER)

"Israelin 88 urheilijan delegaatio kunnioittaa ohjeita huolimatta tämän vaikeudesta ja odotuksista Israelissa", Berkovitz sanoi.

KOK ei vastannut AFP:n kysymyksiin aiheesta useista yhteydenotoista huolimatta.

Poliittiset ilmaukset eivät ole virallisesti sallittuja olympialaisseremonioissa tai suorituspaikoilla

Olympialaisten peruskirjan artiklassa 50.2 korostetaan yleisesti poliittista neutraalisuutta. Sen mukaan "minkäänlainen poliittisen, uskonnollisen tai rodullisen propagandan osoittaminen missään olympialaisten alueella, kisapaikoilla tai muilla paikoilla ei ole sallittua". Sääntö pätee kaikkiin urheilijoihin.

Samalla peruskirjan artiklassa 40.2 sanotaan, että urheilijoilla "on ilmaisunvapaus [--] KOK:n johtoryhmän määrittämän ohjeistuksen mukaisesti".

Olympiaurheilijoiden ilmaisunvapautta koskevissa ohjeissa tarkennetaan, että he voivat ilmaista mielipiteitään kisoissa paikalla oleville medioille tai sosiaalisessa mediassa. Mielipiteiden ilmaiseminen on sallittua myös "suorituspaikalla ennen kisan alkamista", kunhan se on linjassa olympialaisten perusperiaatteiden kanssa eikä "kohdistu suoraan tai epäsuorasti ihmisiä, maita, järjestöjä ja/tai niiden kunniaa vastaan".

Ilmaisunvapautta rajoitetaan vain "virallisten seremonioiden (mukaan lukien olympialaisten mitaliseremonioiden, avajais- ja päätösseremonioiden) aikana, kisojen aikana suorituspaikoilla ja olympialaiskylässä.

Ohjeiden mukaan osallistujiin, jotka eivät noudata sääntöjä, voidaan soveltaa KOK:n kurinpitotoimenpiteitä peruskirjan mukaisesti.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä