Sosiaalisessa mediassa leviää virheellisiä väitteitä aurinkorasvan terveysvaikutuksista

Melanooman suurin syy on auringon UV-säteily, ja tapaukset ovat yleistyneet 1950-luvulta lähtien. Heinäkuun 2024 lopussa sosiaalisessa mediassa levinneissä päivityksissä kuitenkin väitetään, että taudin yleistyminen johtuu aurinkorasvasta eikä auringosta, sillä aurinkorasvan kemikaalit imeytyvät verenkiertoon. Asiantuntijat sanoivat AFP:lle, että kemikaaleja imeytyy vereen, mutta tällä hetkellä ei ole todisteita, että aurinkorasva aiheuttaisi syöpää. Aurinkorasvaa suositellaan suojaamaan ihoa auringolta, he sanoivat.

"Melanoomien määrä alkoi nousta 1950-luvulla, mutta ihmiset syyttävät siitä aurinkoa eivätkä aurinkovoiteen myrkyllisiä kemikaaleja", sanotaan suomenkielisessä Facebook-päivityksessä, joka julkaistiin 27.7.2024 ja jota on jaettu yli sata kertaa sen jälkeen. "Nämä kemikaalit eivät vain paahdu ihoon, vaan ne imeytyvät myös verenkiertoon", siinä perustellaan väitettä. Melanooma on ihosyövän muoto, jota pidetään vaarallisempana kuin muita ihosyöpiä.

Päivityksessä on lisäksi englanninkielinen kaavio, jonka otsikko on suomeksi "Aurinkorasvan myrkyllisyysluokitukset". Siinä on kuva aurinkorasvapullosta, johon on listattu "myrkyllisiä kemikaaleja" ja "turvallisia mineraaleja". Samankaltaisia listoja on levinnyt netissä hieman eri muodoissa ainakin vuodesta 2014 lähtien.

Suomenkielisissä päivityksissä mainitaan lähteenä "Dr. Simon Goddek". Käänteinen kuvahaku tuottaa tuloksena Goddekin tammikuussa 2024 X:ssä julkaiseman päivityksen, jossa on  englanniksi sama teksti kuin suomenkielisissä päivityksissä. Goddek on levittänyt misinformaatiota myös ennen, ja AFP on tarkistanut hänen väitteitään aiemminkin.

Image
Kuvakaappaus epätosia väitteitä esittävästä Facebook-päivityksestä (otettu 29.7.2024)

Väitteet levisivät suomeksi myös X:ssä.

Tutkimusten mukaan suurin melanooman aiheuttaja on auringon ultravioletti- eli UV-säteilylle altistuminen. Asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että vaikka aurinkorasvojen kemikaalit voivat imeytyä verenkiertoon, tällä hetkellä ei ole näyttöä, että niistä olisi haittaa. Tutkimuksissa on osoitettu, että aurinkorasvan käytöllä on yhteys pienempään riskiin sairastua syöpään.

Asiantuntijat ympäri maailmaa suosittelevat aurinkorasvan käyttöä

Aurinkorasva suojaa ihoa auringon haitalliselta UV-säteilyltä imemällä säteet itseensä tai heijastamalla ne pois iholta, mikä vähentää säteilyn pääsyä ihoon. Päivityksissä väitetään, että aurinkorasva keksittiin vuonna 1938, mutta aurinkorasvan varhaisia versioita kehitettiin jo ennen tätä ja ensimmäinen nykyaikainen aurinkorasva tuli myyntiin vuonna 1946, kuten tässä artikkelissa kerrotaan.

AFP on tarkistanut samanlaisia väitteitä aiemminkin, esimerkiksi tässä romaniankielisessä faktantarkistuksessa heinäkuulta 2024.

"Suojaamattomana auringolle altistumisen sivuvaikutukset ovat hyvin tiedossa: ihon palaminen, ryppyjen muodostuminen, ihosyövän kehittyminen", ihotautilääkäri Henry Lim sanoi AFP:lle 8.7.2024 yllä mainitussa faktantarkistuksessa. Lim on toiminut aiemmin ihotautilääkäreiden American Dermatology Academy -järjestön ja Yhdysvaltain dermatologisen yhdistyksen puheenjohtajana.

Ihotautilääkärit ja useat terveysjärjestöt ja -viranomaiset ympäri maailmaa suosittelevat aurinkorasvan käyttöä muiden keinojen, kuten hatun, aurinkolasien ja peittävien vaatteiden pitämisen sekä varjossa pysyttelemisen, ohella. Suosituksen ovat antaneet muun muassa Maailman terveysjärjestö WHOYhdysvaltain tautikeskusYhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA, Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus, Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS, Kanadan dermatologiajärjestö ja Australian syöpäneuvosto

Suomessa Syöpäjärjestöt suosittelevat (arkistoitu versio) aurinkovoidetta, joka suojaa kahdenlaista auringosta maan pinnalle pääsevää UV-säteilyä, UVA- ja UVB-säteilyä, vastaan. Suojakertoimen (SFP) tulisi olla ainakin 30 (tämä tarkoittaa, että aurinkovoide suodattaa 97 % UVB-säteilystä) ja etelänlomilla 50. Aurinkovoidetta tulee levittää alueille, joita vaatteet eivät suojaa, ja sitä on lisättävä parin tunnin välein. Aurinkovoiteella ei kuitenkaan saa pidentää auringossaoloaikaa, järjestöjen sivuilla korostetaan.

Aurinkorasvoja on kahdenlaisia: kemiallisia ja fysikaalisia.

Kemiallisissa aurinkorasvoissa on kemiallisia yhdisteitä, jotka imevät UV-säteilyn itseensä ja vapauttavat sen iholta lämpönä.

Mineraali- eli fysikaalisissa aurinkorasvoissa käytetään mineraaleja, kuten sinkki- tai titaanioksideja, jotka toimivat fyysisenä esteenä ihon päällä. Ne heijastavat UV-säteilyn pois iholta.

Viime vuosina useita aurinkorasvojen kemikaaleja on tutkittu tarkasti niihin liittyvien huolien lisääntymisen vuoksi. Sosiaalisessa mediassa tämä on viety vielä pidemmälle, mikä näkyy esimerkiksi väitteissä, joissa aurinkorasva liitetään syöpään tai hormonaalisiin ongelmiin. AFP on osoittanut aiemmin vääriksi väitteitä aurinkorasvan terveysvaikutuksista, esimerkiksi englanninkielisissä faktantarkistuksissa täällä ja täällä.

"Vaikka tiettyihin aurinkorasvojen ainesosiin liittyy huolia, aurinkorasvan käytön hyödyt UV-säteilyn aiheuttamien ihovaurioiden ja ihosyövän ehkäisemiseksi ovat paljon suurempia kuin mahdolliset haitat", ihotautilääkärit Anne Chapas ja Pooja Rambhia sanoivat AFP:lle sähköpostitse 10.7.2024. Sekä Chapas ja Rambhia ovat American Dermatology Academyn jäseniä. Heidän mukaansa tieteellinen yhteisymmärrys tukee aurinkorasvan käyttöä tehokkaana suojana ihosyöpää vastaan.

Kemikaalien imeytymistä verenkiertoon on tutkittava lisää

Päivityksissä sanotaan, että aurinkorasvojen kemikaalit imeytyvät verenkiertoon, ja vihjataan, että tällä on haitallisia vaikutuksia ihmisen terveydelle.

On totta, että aurinkorasvojen kemikaaleja voidaan havaita veressä. Toukokuussa 2019 FDA julkaisi alustavan tutkimuksen (arkistoitu versio) tulokset, jotka viittasivat siihen, että tietyt aurinkorasvoissa yleisesti käytetyt kemikaalit voivat imeytyä verenkiertoon suuremmissa määrissä kuin aiemmin oli ymmärretty, CNN uutisoi. FDA:n mukaan imeytyminen itsessään ei tarkoita, että kyseiset ainesosat olisivat vaarallisia, mutta virasto sanoi, että mahdollisten pitkän aikavälin vaikutusten arvioimiseksi tarvittaisiin lisätutkimuksia. FDA:n tutkimuksesta kirjoitettiin myös suomalaisessa mediassa

Chapas ja Rambhia sanoivat, että tutkimuksessa tehtiin kontrolloitu koe, jossa lisättiin tietty määrä aurinkorasvaa iholle (2 milligrammaa neliösenttiä kohti 75 %:iin ihosta) tietyin väliajoin ja mitattiin ainesosien määrää veriplasmassa päivittäin.

He sanoivat, että tutkimus mahdollisti johdonmukaiset mittaukset, mutta se tehtiin sisätiloissa eikä siinä ollut oikeaa elämää vastaavia ulkoilmaolosuhteita esimerkiksi lämmön ja kosteuden osalta. "Se on tärkeää huomioida, koska suurin osa ihmisistä ei käytä niin suuriä määriä aurinkorasvaa niin isolla kehon pinta-alalla. Tutkimuksissa on osoitettu, että ihmiset käyttävät sitä yleensä paljon vähemmän kansainväliseen standardiin verrattuna", he sanoivat.

Aiemmin samana vuonna FDA esitti (arkistoitu versio) uusia säännöksiä aurinkorasvojen turvallisuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi. Näihin kuului aminobentsoehapon (PABA) ja trietanolamiinisalisylaatin käytön kieltäminen. Esitetyistä säännösmuunnoksista on saatavissa yhteenveto täällä (arkistoitu versio).

"He havaitsivat näiden [kemikaalien] systemaattista imeytymistä ja imeytymisestä johtuvia kielteisiä vaikutuksia. Sen vuoksi niitä ei hyväksytty mahdollisiksi aurinkorasvojen ainesosiksi", ihotautilääkäri Anthony Rossi yhdysvaltalaisesta Memorial Sloan Kettering -syöpäkeskuksesta kertoi AFP:lle 9.7.2024.

Tammikuussa 2020 FDA julkaisi (arkistoitu versio) jatkotutkimuksen (arkistoitu versio), jonka tarkoituksena oli tuottaa enemmän tietoa siitä, miten aurinkorasvojen kemikaalit käyttäytyvät kehossa pidemmällä aikavälillä. Tutkimuksessa tarkasteltiin kuutta aurinkorasvojen vaikuttavaa ainetta. Niiden joukossa on kaikki "myrkyllisiksi" merkityt kemikaalit sosiaalisen median päivityksistä: oksibentsoni, oktinoksaatti, homosalaatti, oktisalaatti ja oktokryleeni. Lisäksi mukana oli avobentsoni.

FDA:n mukaan kaikki tutkimuksen kuusi kemikaalia imeytyivät verenkiertoon jopa yhden käyttökerran jälkeen. Tutkimuksessa havaittiin myös, että kemikaalit voivat pysyä kehossa pitkiä aikoja. FDA kertoi pyytäneensä lisäturvallisuustietoja 12 vaikuttavasta aineesta ymmärtääkseen niiden imeytymistä ja pitkän aikavälin vaikutuksia, sillä saatavilla olevat tiedot eivät riittäneet määrittämään turvallisia imeytymismääriä.

Toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitetään, virasto kuitenkin selvensi, että tutkimustulokset eivät tarkoita, että tutkimuksessa olleet ainesosat eivät olisi turvallisia aurinkorasvoissa. Myöskään lisätietojen pyytäminen ei tarkoita tätä. Virasto "suositteli vahvasti" aurinkorasvan käytön jatkamista auringolta suojautumiseksi muiden keinojen ohella.

Kaikki päivityksissä mainitut ainesosat on sallittu UV-filttereinä myös EU:ssa, Euroopan komission tiedottaja Johanna Bernsel sanoi AFP:lle sähköpostissa 31.7.2024. "Kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea (SCCS) on arvioinut ja todennut ne turvallisiksi ihmisen terveydelle", hän sanoi.

Euroopan komissio on tarkastellut useita aurinkorasvoissa käytettyjä ainesosia viime vuosina, mikä on johtanut joihinkin muutoksiin.

"Viime vuosina Euroopan komissio on muuttanut bentsofenoni-3:n [oksibentsonin], oktokryleenin, homosalaatin ja 4-metyylibentsylideenikamferin maksimimääriä ja kieltänyt bentsofenonin. Nämä muutokset perustuivat siihen, että bentsofenonin luokiteltiin karsinogeneettiseksi, ja SCCS:n turvallisuusarvioihin neljästä muusta ainesosasta", Bernsel sanoi. Muista päivityksessä mainituista ainesosista oktinoksaatti on tällä hetkellä SCCS:n arvioitavana.

Image
Pappi levitti aurinkorasvaa paavin pitämässä messussa Zayed Sports City -stadionilla Abu Dhabissa 5.2.2019. (AFP / Vincenzo PINTO)

Aurinkorasvaa suositellaan yhä suojaamaan UV-säteilyltä.

"Ihmisiä pitäisi kannustaa aurinkorasvan käyttöön, sillä tiedämme, että UV-säteilyllä altistuminen ilman suojaa voi aiheuttaa ihosyöpää, mukaan lukien melanoomaa", Rossi sanoi AFP:lle. "Jos joku on huolissaan hormonitoiminnan häiriintymisestä, hän voi käyttää fysikaalisia (mineraalipohjaisia) aurinkorasvoja: titaanioksidia ja sinkkioksidia", hän lisäsi. Hormonihäiritsijät ovat kemikaaleja, jotka saattavat vaikuttaa hormonijärjestelmään.

Titaani- ja sinkkioksidi ovat päivitysten kaksi "turvallisiksi mineraaleiksi" luokiteltua ainetta. Vuoden 2019 tutkimuksessaan FDA esitti niiden luokittelua "turvallisiksi", eli väitteet ovat tässä suhteessa oikeassa.

Chapas ja Rambhia vahvistivat Rossin kommentit. "Vaikka nykyiset tiedot osoittavat, että kemialliset aurinkorasvojen filtterit imeytyvät systemaattisesti, tällä hetkellä ei ole ihmisistä saatuja tietoja, jotka osoittaisivat, että tästä on haittaa ihmisen terveydelle", he sanoivat. He lisäsivät, että imeytymisen kliinisen merkityksen selvittämiseksi tarvitaan lisää turvallisuustietoja.

Lim sanoi, että "on otettava huomioon, että aurinkorasvat ovat olleet käytössä 1970-loppupuolelta lähtien. Mitään sisäisiä haittavaikutuksia ei ole todistettu".

"Ihmisten tulisi jatkaa aurinkovoiteen päivittäistä käyttöä vähentääkseen UV-säteilyyn liittyviä pahanlaatuisia kasvaimia", Chapas ja Rambhia sanoivat.

Ei todisteita, että aurinkorasva aiheuttaa syöpää

Päivityksissä yhdistetään aurinkorasva melanooman yleistymiseen 1950-luvulta lähtien.

Melanooman ilmaantuvuus, eli uusien tautitapausten määrä tietyllä aikavälillä, on kasvanut Suomessa 1950-luvulta lähtien, Duodecimissa vuonna 2017 julkaistussa artikkelissa kerrotaan. Syöpäjärjestöjen mukaan melanooman ilmaantuvuus Suomessa on kasvanut 5 %:lla vuodessa 2000-luvulla.

Image
Ihomelanooman ilmaantuvuus Suomessa 1953–2022 (lähde: Suomen Syöpärekisteri)

Aurinkorasvan sijaan syynä on kuitenkin auringon UV-säteily.

Duodecimin artikkelin mukaan yleistymisen syitä ovat elintapojen muutokset ja diagnostiikan parantuminen, joka on lisännyt erityisesti varhaisten melanoomien toteamista.

Syöpäjärjestöjen mukaan UV-säteily on tärkein ihosyövän, mukaan lukien melanooman, riskitekijä. Oikeanlaisella suojautumisella säteilyltä voitaisiin ehkäistä neljä viidestä melanoomatapauksesta, Syöpäjärjestöjen sivuilla sanotaan.

Miloš Nikolić Belgradin yliopiston iho- ja sukupuolitautien laitokselta kertoi AFP:lle 11.7.2023 serbinkielistä faktantarkistusta varten, että ihosyövän tärkeimmät syyt ovat yleensä ottaen "liiallinen altistuminen UV-säteille, ihon palaminen auringossa lapsuudessa ja nuoruudessa, solariumien käyttö, geneettinen alttius, mukaan lukien ihotyyppi: ihmiset, joilla on vaalea iho, vaaleat silmät, vaaleat hiukset, ihmiset, joilla on pisamia kasvoissa, ihmiset, joilla on punaiset hiukset".

"On vahvaa tieteellistä näyttöä, joka osoittaa, että aurinkorasvan säännöllinen käyttö vähentää sekä melanooman että muiden ihosyöpien riskiä", Chapas ja Rambhia sanoivat AFP:lle. "Tällä hetkellä ei ole vakuuttavia todisteita, että kemiallisten aurinkorasvojen ainesosat lisäävät syövän riskiä ihmisillä."

AFP osoitti vääriksi väitteitä aurinkorasvasta syövän aiheuttajana myös tässä englanninkielisessä faktantarkistuksessa huhtikuulta 2022.

Tim Rebbeck, Harvardin yliopiston maailmanlaajuisen syöväntorjunnan keskuksen johtaja, sanoi AFP:lle tuolloin, että pitkäkestoisissa havaintotutkimuksissa on vahvistettu, että aurinkorasva suojaa ihosyövältä eikä sen käytöllä ole todistettu olevan riskejä.

"Tiedämme erittäin hyvin, että altistuminen auringolle aiheuttaa ihosyöpää, se ei ole kiistanalaista", hän sanoi. "UV-säteily on suoraan vastuussa ihosyövästä."

Canadian Medical Association Journal -lehdessä vuonna 2020 julkaistussa katsauksessa (arkistoitu versio) aurinkorasvan turvallisuuteen ja tehokkuuteen ihosyövän ehkäisyssä todettiin, että "korkealaatuiset todisteet osoittavat, että aurinkorasva vähentää sekä melanooman että muiden ihosyöpien riskiä".

Tietyt kemikaalit ovat haitallisia merten ekosysteemeille

Päivityksissä mainitaan lopuksi myös aurinkorasvojen haitalliset vaikutukset koralliriutoille. On totta, että osa kemikaaleista on haitaksi merten ekosysteemeille. Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n sivuilla (arkistoitu versio) kerrotaan, että "osa aurinkovoiteissa ja muissa terveystuotteissa käytetyistä kemikaaleista uhkaa koralliriuttojen terveyttä", mutta niiden vaikutuksia tutkitaan yhä. NOAA:n mukaan mineraaliaurinkorasvat ovat kemiallisia voiteita parempi vaihtoehto, sillä ne vaikuttavat vähemmän vedessä eläviin organismeihin.

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä