Ei todisteita, että Greta Thunbergin isoisoisä kuului Rothschildien sukuun

Ruotsalaisen ympäristöaktivisti Greta Thunbergin tekemää työtä kyseenalaistetaan usein levittämällä hänestä epätosia tai harhaanjohtavia väitteitä. Maaliskuun 2024 lopussa suomenkielisessä sosiaalisesa mediassa ilmestyi viraali väite, että Thunberg on sukua Rothschildien pankkiiridynastialle ja että hänen isoisoisänsä oli Joachim Rothschild-Thunberg, yksi Ruotsin "menestyneimmistä pankkiireista". Historiallisten dokumenttien perusteella Thunbergien suvussa ei kuitenkaan ole Rothschildeja. Lisäksi asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että Joachim Rothschild-Thunberg -nimisen ruotsalaispankkiirin olemassaolosta ei ole todisteita.

"Ruotsalainen ekoaktivisti Greta Thunberg on pahamaineisen pankkiirin Lionel Walter Rothschildin lapsenlapsentytär", alkaa suomenkielinen Facebook-päivitys, jota on jaettu yli 300 kertaa sen jälkeen, kun se julkaistiin 31.3.2024.

Päivityksessä esitetään alun kanssa ristiriitainen väite, että Thunbergin isoisoisä oli Lionel Walterin avioton poika, Joachim Rothschild-Thunberg, jonka Lionel Walter tunnusti vuonna 1928 ja jonka hän sitten adoptoi. Joachimista väitetään tulleen "yksi Ruotsin menestyneimmistä pankkiireista".

Tietojen sanotaan tulleen julki sen jälkeen, kun nimeämätön lähde ruotsalaisessa Handelsbankenissa paljasti, että Thunbergit saivat rahaa Rothschild-säätiöltä. Päivityksen mukaan tästä uutisoitiin iltapäivälehdissä.

Päivityksessä on myös kuva Greta Thunbergistä T-paidassa, jonka etumuksessa lukee "ADLF HTLR".

Rothschildit ovat kuuluisa eurooppalainen pankkiirisuku, jolla oli suuri merkitys Euroopan taloushistorian, ja sen kautta myös poliittisen historian, kannalta. Kuten AFP on uutisoinut aiemmin, Rothschildit ovat toistuvasti disinformaation kohteena osana antisemitistisiä salaliittoteorioita maailman eliiteistä. AFP on tarkistanut useita Rothschildeihin liittyviä väitteitä, esimerkiksi täällä ja täällä.

Asiantuntijoiden mukaan ei ole todisteita, että Greta Thunberg olisi sukua Rothschildeille. Historiallisissa dokumenteissa ei ole myöskään mainintoja menestyneestä Joachim Rothschild-Thunberg -nimisestä pankkiirista Ruotsissa.

AFP on osoittanut vääräksi Thunbergiin kohdistuvaa mis- ja disinformaatiota useita kertoja aiemminkin, esimerkiksi täällä, täällä ja täällä.

Image
Kuvakaappaus epätosia väitteitä esittävästä päivityksestä (otettu 18.4.2024)

Ei jälkiä Joachim Rothschild-Thunbergistä 

Päivityksen väitteet ovat itsessään ristiriitaisia: Siinä sanotaan ensin, että Thunberg on Lionel Walter Rothschildin, ensimmäisen paroni Rothschildin pojan, "lapsenlapsentytär". Seuraavaksi siinä väitetään, että Thunbergin isoisoisä oli Lionel Walterin poika, Joachim Rothschild-Thunberg.

Jos Joachim oli Thunbergin isoisoisä, hänen isänsä, Lionel Walter, olisi ollut Thunbergin isoisoisoisä. Eli Thunberg olisi Lionel Walterin lapsenlapsenlapsenlapsi eikä hänen lapsenlapsenlapsena, kuten päivityksessä väitetään. 

Sitä paitsi ei ole todisteita siitä, että Lionel Walter Rothschildillä olisi ollut Joachim Rothschild-Thunberg -niminen poika, joka olisi ollut menestynyt pankkiiri Ruotsissa.

Englanninkielisen Britannica-hakuteoksen mukaan Lionel Walter Rothschild, toinen paroni Rothschild, syntyi Lontoossa vuonna 1868 ja kuoli Tringin kaupungissa Lontoon luoteispuolella vuonna 1937. Hän oli mukana perheen N. M. Rothschild and Sons -pankissa, toimi Britannian parlamentissa konservatiivipuolueen edustajana ja oli kiinnostunut eläintieteestä. Hän keräsi hyönteisiä, lintuja ja nisäkkäitä museoonsa, jonka avasi lopulta yleisölle Tringissä ja joka on nykyään osa Natural History Museum -luonnontiedemuseota. Lionel Walterin profiileissa Britannicassa, Rothschild-arkistossa (arkistoitu versio) tai Natural History Museumin sivuilla (arkistoitu versio) ei mainita adoptoitua poikaa.

Rothschild-arkiston sukupuussa (arkistoitu versio) Lionel Walterilla ei mainita olevan lapsia. Britannian aatelistosta ja Euroopan kuningasperheistä kertovalla The Peerage -sivustolla (arkistoitu versio) sanotaan kuitenkin, että Lionel Walterilla oli yksi avioton lapsi, tytär Olga Alice Muriel.

Tim Amsden on kirjoittanut Tringin paikallishistorian museon julkaiseman kirjasen Rothschildeistä ja Tringistä. Hän sanoi AFP:lle sähköpostitse 10.4.2024, että "ei ole epäilystäkään, että Walter Rothschildilla oli vipinää". Hän viittasi Lionel Walterin veljentyttären Miriam Rothschildin kirjoittamaan elämäkertaan sedästään, Dear Lord Rothschild, joka julkaistiin vuonna 1983. Elämäkerran mukaan Lionel Walterilla oli kaksi rakastajaa samaan aikaan, Marie Fredensen, joka käytti myös nimeä Marie Walters, sekä Lizzie Ritchie. Kirjassa sanotaan, että Walters synnytti tyttären, Olgan, jonka isä oli Lionel Walter. Kirjassa ei kuitenkaan "mainita Joachimia tai yhteyksiä Ruotsiin", Amsden sanoi.

Englannin ja Walesin väestörekisteritietoja sisältävässä FreeBMD:ssä tehty haku ei tuottanut tuloksia Joachim Rothschild-Thunbergistä, Joachim Rothschildistä tai Joachim Thunbergistä. FreeBMD on yhä meneillään oleva projekti, jossa Englannin ja Walesin väestötietojärjestelmän tietoja syntymistä, kuolemista ja avioliitoista kerätään kaikille avoimelle digitaaliselle alustalle.

Joachim Rothschild-Thunbergistä ei ole mainintoja myöskään ruotsalaisissa lähteissä.

"Rothschild on erittäin harvinainen nimi Ruotsissa", Ruotsin kansallisbiografian päätoimittaja Åsa Karlsson sanoi AFP:lle sähköpostitse 16.4.2024. Hän teki haun rekisterissä, joka käsittää kaikki Ruotsissa vuosina 1800–1947 asuneet henkilöt. "Näiden melkein 150 vuoden aikana rekisteröitiin vain 7 Rothschild-nimistä henkilöä. He olivat kaikki syntyneet ulkomailla ja tulivat Ruotsiin 1900-luvulla. Kenenkään nimi ei ollut Joachim."

Ruotsin kansallisbiografiassa on elämäkertoja merkittävistä yksilöistä ja perheistä yhteiskunnan eri aloilla, mukaan lukien pankkialalla. Biografiaa on tällä hetkellä koottu S-alkuisiin sukunimiin asti. Siinäkään ei ole mainintaa Joachim Rothschild-Thunbergistä.

Päivityksessä väitetään myös, että iltapäivälehdissä uutisoitiin Handelsbankenin lähteen paljastamasta Greta Thunbergin ja Rothschildien yhteydestä. Google-haku väitetyistä paljastuksista ruotsalaisissa iltapäivälehdissä ei kuitenkaan tuottanut tuloksia.

Thunbergien suvussa ei ole Rothschildejä

Karlssonin mukaan Greta Thunbergin isoisä Thunbergien puolella on tunnettu näyttelijä Olof, tai Fritz-Olof, Thunberg. Hän kuoli vuonna 2020 94-vuotiaana. Tästä uutisoitiin laajasti ruotsalaisessa mediassa, jossa nostettiin esiin erityisesti hänen roolinsa Bamse-piirrettyjen kertojaäänenä. Myös Greta kirjoitti isoisänsä kuolemasta sosiaalisessa mediassa. Olofin tiedot Ruotsin vuoden 1930 väestönlaskennassa ovat nähtävissä Ruotsin kansallisarkistossa (arkistoitu versio).

Jos Gretan isoisoisä oli Joachim Rothschild-Thunberg, kuten päivityksessä väitetään, tämä olisi ollut Olofin isä. Olofin isä, ja Gretan isoisoisä, oli kuitenkin Fritz Thunberg, joka syntyi vuonna 1889 Lärbrossa Gotlannin läänissä, Karlsson sanoi. Hän viittasi Fritz Thunbergin tietoihin Lärbron kirkonkirjoissa:

Image
Kuvakaappaus Greta Thunbergin isoisoisän Fritz Thunbergin tiedoista Lärbron kirkonkirjoissa (otettu 18.4.2024)

Kuten kirkonkirjoista ilmenee, Fritzin vanhemmat, eli Gretan isoisoisovanhemmat, olivat Carl Gustaf Eriksson ja Augusta Margareta Thunberg, ei siis Lionel Walter Rothschild.

Karlsson kertoi, että vuonna 1852 syntynyt Augusta Margareta Thunberg ja hänen vuonna 1816 syntynyt isänsä Johan Petter Thunberg olivat kotoisin Tunasta Kalmarin läänissä ja että nimi Thunberg liittyy kyseiseen seurakuntaan.

Muokattu kuva

Päivityksen kuvaa Greta Thunbergistä "ADLF HTLR" -paidassa on muokattu. Käänteinen kuvahaku tuottaa tulokseksi samankaltaisen valokuvan Thunbergista, mutta siinä T-paidassa lukee "Antifascist All Stars" viittauksena antifasistiseen Antifa-liikkeeseen. Kuten AFP:n vuonna 2019 julkaisemassa jutussa kerrotaan, Thunberg julkaisi kuvan silloisessa Twitterissä heinäkuussa 2019. Kuva herätti suuttumusta Antifaa väkivaltaisena pitävissä henkilöissä, minkä jälkeen Thunberg poisti kuvan ja twiittasi, ettei hyväksy väkivaltaa ja vastustaa yhä vankkumattomasti fasismia.

Päivityksen valokuvassa on myös selkeitä muokkauksen merkkejä. Esimerkiksi "ADLF HTLR" -tekstin oikea puoli menee paidan reunasta yli, kuten alla näkyy:

Image
T-paidan teksti näyttää menevän paidan reunan yli (kuvakaappaus otettu 18.4.2024; merkinnät AFP:n lisäämiä)

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä