Kuvat Vapaudenpatsaasta eivät osoita, että merenpinta ei nouse

Ilmastoskeptikkojen mukaan valokuvat, jotka on otettu Vapaudenpatsaasta noin sadan vuoden päästä toisistaan, todistavat, että merenpinta ei nouse. Tämä ei ole totta: asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että väitteissä ei oteta huomioon vuorovesi-ilmiötä, ja Yhdysvaltain meren- ja ilmastontutkimuksen laitoksen NOAA:n mittaustulokset osoittavat, että vedenpinta New Yorkin satamassa nousee melkein 30 sentillä sadassa vuodessa.

"Kuvien välillä on yli 100 vuotta. Hyvin näkee alati nousevan merenpinnan, vai mitä?" sanotaan toukokuun lopussa julkaistussa Facebook-päivityksessä, jossa on päällekkäin kaksi valokuvaa Vapaudenpatsaasta New Yorkissa.

Kuvaa on jaettu kymmeniä kertoja myös Twitterissä, ja sitä on katsottu yli 900 kertaa Telegramissa. Samanlaisia väitteitä on levinnyt myös muilla kielillä, kuten englanniksi, espanjaksi ja saksaksi.

Image
Kuvakaappaus harhaanjohtavasta päivityksestä (otettu 5.7.2023)

Esimerkiksi englanninkielisissä päivityksissä käytetään eri kuvia Vapaudenpatsaasta, jotka on kuitenkin otettu samoihin aikoihin kuin kuvat suomenkielisissä päivityksissä. Tässä jutussa asiantuntijat kommentoivat englanniksi levinneitä kuvia, mutta havainnot pätevät myös suomenkielisissä päivityksissä käytettyihin kuviin.

Kuvat eivät osoita mitään merenpinnan noususta, asiantuntijat kertoivat AFP:lle. NOAA:n mittaustulokset osoittavat, että New Yorkin kaupungin merenpinnan suhteellinen korkeus on noussut jatkuvasti viimeisen vuosisadan ajan.

"Tällaisissa viraalisissa viesteissä yritetään todistaa merenpinnan nousu vääräksi näyttämällä tällaisia kuvia", käytännölliseen merifysiikkaan ja tekniikkaan erikoistuva apulaistutkija Catherine Walker Woods Hole -merentutkimusinstituutista sanoi 16.3.

"Mutta totuus on, että on olemassa vuorovesimittareita, joita nämä ihmiset eivät ota huomioon ja jotka mittaavat merenpintaa melko tarkasti, ja ne ovat osoittaneet, että merenpinta nousee. Siitä ei ole epäilystäkään."

Valokuvien välissä sata vuotta

Käänteinen kuvahaku antaa mustavalkoisesta kuvasta yhtenä tuloksena Yhdysvaltain kongressin kirjaston sivun. Sen mukaan kuva on otettu vuosien 1900 ja 1920 välillä. Käänteisen kuvahaun perusteella uudempi valokuva on puolestaan ollut nähtävillä eri matkanjärjestäjien sivuilla vuodesta 2019 lähtien. AFP ei onnistunut jäljittämään, milloin se julkaistiin ensimmäisen kerran. Aika kuvien ottamisen välillä voi joka tapauksessa olla noin sata vuotta.

Image
Kuvakaappaus Yhdysvaltain kongressin kirjaston sivuilta (otettu 23.5.2023; merkinnät AFP:n lisäämiä)

Myös englanninkielisissä päivityksissä käytettyjen kuvien välillä on noin sata vuotta.

Vuorovedet

Walker sanoi AFP:lle, että netissä jaettujen kuvien vertaaminen on harhaanjohtavaa osittain, koska "emme tiedä, missä kohtaa vuoroveden vaihtelua ne on otettu".

"Vuoroveden vaihtelu New Yorkin satamassa on yli viisi jalkaa [noin 150 cm] joka päivä", hän sanoi.

Ekologian ja evoluution professori Dianna Padilla Stony Brook -yliopistosta New Yorkissa oli samaa mieltä.

"Riippuen kuvan ottopäivästä ja -ajasta sen voi saada näyttämään miltä tahansa", hän sanoi 17.3.

Jos vanhempi kuva otettiin nousuveden eli vuoksen aikana ja uudempi laskuveden eli luoteen aikana, "tämä tietenkin peittää keskimääräisen merenpinnan nousun", maantieteen professori Iris Moeller Trinity College Dublinista Irlannissa sanoi.

"Vaikka kuvat olisivat osoitus keskimääräisestä merenpinnan tasosta useiden vuosien aikana – ja sitä ne eivät selvästikään ole – ne liittyisivät ilmiöön, jotka kutsutaan suhteellisen merenpinnan korkeudeksi", hän sanoi 17.3.

Käsite viittaa siihen, kuinka merenpinnan korkeus muuttuu suhteessa rantaviivaan. Moeller sanoi, että maa "voi nousta tai laskea eri syistä", minkä vuoksi merenpintaa mitataan vuorovesimittareilla ja tulokset mukautetaan tämän vaikutuksen huomioon ottamiseksi.

Merenpinta nousee New Yorkissa

NOAA:n vuoteen 1856 ulottuvat mittaustulokset osoittavat, että merenpinnan suhteellinen korkeus Manhattanilla New Yorkissa on noussut keskimäärin noin 2,9 millimetrillä vuodessa. Tämä vastaa laitoksen mukaan noin jalkaa eli 30 senttiä sadan vuoden aikana.

Maailmanlaajuisesti merenpinta on noussut "vain noin 9–12 tuumaa [23–30 senttiä] vuosisadassa", Sea Levels Solutions -keskuksen johtaja Jayantha Obeysekera Floridan kansainvälisestä yliopistosta sanoi. Hän sanoi, että tämä muutos ei näy vertailemalla kuvia.

"Merenpinnan nousun ongelmana on, että jopa 'pienellä' nousulla on suuri vaikutus", hän sanoi.

Merenpinnan ennustetaan nousevan 25–30 senttiä Yhdysvaltain rannikolla vuosien 2020 ja 2050 välillä. Tämä vastaa vuosien 1920 ja 2020 välillä tapahtunutta muutosta, kuten tässä NOAA:n raportissa kerrotaan.

Vuonna 2020 Urban Climate -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ilmastotieteilijät sanoivat, että merenpinta New Yorkin kaupungissa voi olla korkeampi kuin maapallon keskiarvo Keski-Atlantin lämpimämpien vesien ja kaukana tapahtuvan jääpeitteen sulamisen vuoksi.

YK:n hallitustenvälisen ilmastopaneelin vuonna 2021 ilmestyneessä raportissa sanotaan, että "ihmisen vaikutus on hyvin todennäköisesti pääsyy" maailmanlaajuiselle merenpinnan nousulle "ainakin vuodesta 1971 lähtien".

AFP on tarkistanut muita ilmastonmuutokseen liittyviä väitteitä täällä.

19. heinäkuuta 2023 Korjattu Catherine Walkerin haastattelupäivämäärä

Ehdota meille faktantarkistusta.

Ota yhteyttä