
Voikukkateen ei ole osoitettu olevan tehokkaampi syöpähoito kuin kemoterapia
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 28. huhtikuuta 2023 15:54
- Lukuaika: 8 minuuttia
- Teksti: Marie GENRIES, AFP Belgia, AFP Kreikka
- Kääntänyt ja sovittanut suomeksi: Anna HOLLINGSWORTH
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
"Voikukka tuhoaa tehokkaasti syöpäsoluja muutamassa päivässä", sanotaan suomenkielisessä Facebook-päivityksessä. "Kemoterapia on erittäin haitallista, tuskallista ja tuhoaa terveitä soluja kehossa", siinä väitetään ja lisätään, että voikukalla syöpää on mahdollista "ehkäistä ja hoitaa ilman kipua ja vahingoittamatta terveitä soluja". Päivityksessä viitataan Windsorin yliopiston tutkijoiden tutkimukseen ja kerrotaan miehestä, jonka väitetään parantuneen syövästä juomalla voikukanjuuriteetä.
Päivitystä on jaettu kymmeniä kertoja maaliskuun lopusta lähtien. Se on käännös ruotsinkielisestä tekstistä, jota on jaettu satoja kertoja. Samanlaisia väitteitä on levinnyt myös muilla kielillä, kuten kreikaksi, ranskaksi, koreaksi ja kroatiaksi.


Vaikka kanadalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että voikukkauutteella oli tiettyjä lupaavia vaikutuksia syöpasoluja vastaan, se tehtiin ainoastaan in vitro eikä tuloksia vahvistettu kliinisissä tutkimuksissa. Caroline Hamm, yksi tutkijoista, kutsui väitettä, että voikukkatee voi parantaa syöpää paremmin kuin kemoterapia, "perusteettomaksi" ja varoitti, että potilaat, jotka lopettavat syöpähoitonsa korvatakseen ne teellä, "voisivat kuolla". Tieteellisissä tutkimuksissa ei ole vielä vahvistettu, että voikukan juurta tai voikukanjuuriuutetta voisi käyttää syöpähoitona ihmisillä.
Useat asiantuntijat sanoivat AFP:lle, ihmisillä ei ole tehty tutkimuksia, jotka osoittaisivat, että voikukanjuuriuute- tai tee voisivat parantaa syövän tai että ne olisivat tehokkaampia kuin kemoterapia.
Windsorin yliopiston tutkimuksen tekijät varoittavat sen rajoituksista
Sosiaalisessa mediassa leviävä teksti perustuu kanadalaisessa Windsorin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen (arkistoitu versio), joka julkaistiin helmikuussa 2012 tieteellisessä lehdessä PLOS One. Tutkimuksessa käsitellään sitä, kuinka tehokkaasti voikukanjuuriuute saa aikaan niin kutsutun ohjelmoidun solukuoleman kolmessa kroonisen myeloinisen leukemian (KML) solulinjassa, eli millainen in vitro -vaikutus uutteella on KML-syöpäsoluihin.
Tutkimuksen tekijät Caroline Hamm ja Siyaram Pandey vetivät johtopäätöksen, että voikukanjuuriuuteella on "suuria mahdollisuuksia myrkyttömänä ja tehokkaana vaihtoehtona perinteisille kemoterapiahoidoille, joita on saatavilla tänään".
Vaikka tutkijat havaitsivat joissakin soluissa heikentymistä tai jopa ohjelmoitua kuolemaa 48 tunnin jälkeen, testejä ei tehty eläimillä tai ihmisillä vaan ainoastaan in vitro ("lasissa") eli soluviljelmissä, minkä vuoksi tuloksia ei voi soveltaa ihmisiin ilman lisätutkimuksia.
Lääketeollisuuden sivuilla kerrotaan, kuinka uusia lääkkeitä tutkitaan ensin tietokonemallinnuksilla sekä soluilla ja elimillä elävän organismin ulkopuolella, minkä jälkeen niitä tutkitaan eläimillä ja ihmisillä.
"In vitro -tutkimus ei riitä osoittamaan, että hoito on tehokas", Kreikan syöpäyhdistyksen puheenjohtaja Evangelos Filopoulos sanoi AFP:lle 2.2.2023.
Vuonna 2013 aloitettiin ensimmäisen vaiheen kliininen tutkimus voikukanjuuriuuteteen vaikutuksen tutkimiseksi. Tutkimus on sittemmin lopetettu. AFP ei löytänyt todisteita siitä, että toisen vaiheen tutkimuksia olisi tehty.
Pandey sanoi 17.1.2023, että tutkimusta ei saatettu loppuun rahoituksen puutteen vuoksi. "Olen tutkija, en onkologi, joten voin tehdä vain prekliinistä tutkimusta eli kokeita syöpäsoluilla petrimaljassa eli in vitro ja eläinmallinnuksilla. Tutkimuksemme osoittaa, että voikukanjuuriuute tappaa syöpäsoluja erittäin tehokkaasti. Sen on osoitettu olevan hyvin valikoivaa syöpäsoluja kohtaan, eikä se vaikuta terveisiin soluihin. Tässä mielessä se on parempi kuin monet kemoterapialääkkeet. Mutta en voi sanoa mitään sen vaikutuksesta syöpäpotilaisiin. Vain onkologi tai terveydenhuollon ammattilainen voi vastata siihen", Pandey kommentoi AFP:lle PLOS One:ssa vuonna 2012 julkaistua tutkimusta.
Jo vuonna 2012 Hamm varoitti CBC Newsin artikkelissa (arkistoitu versio), että tutkimus osoitti, että voikukanjuuriuutteesta tehdyllä teellä voi olla "sekä hyötyjä että haittoja" ja että sillä voi olla haitallisia vaikutuksia tavalliseen kemoterapiaan.
Sosiaalisessa mediassa leviävässä tekstissä mainitaan myös 72-vuotiaan John DiCarlon tapaus, josta kirjoitettiin CBC Newsin jutussa. DiCarlo oli joutunut sairaalaan leukemian vuoksi, mutta hän ei reagoinut hoitoihin. Sen jälkeen kun hän alkoi juoda lääkärin määräämää voikukanjuuriteetä, hänen vointinsa sanotaan parantuneen ja syöpä meni remissioon. Kun artikkeli julkaistiin, hänellä ei ollut ollut syöpää kolmeen vuoteen.
DiCarlon tapausta käsitellään yhdessä muiden tapausten kanssa marraskuussa 2013 julkaistussa tieteellisessä artikkelissa (arkistoitu versio) Blood-lehdessä, jota julkaisee The American Society of Hematology. Hamm oli yksi artikkelin kirjoittajista.
Yhden tai useampien yksittäistapausten perusteella ei voida kuitenkaan osoittaa, että voikukanjuuritee parantaisi leukemiaa. Artikkelissa mainitaan sitä paitsi muita tapauksia, joissa potilaat joivat voikukkateetä mutta kuolivat sairauteen.
Toisessa, vuonna 2017 julkaistussa CBC Newsin artikkelissa (arkistoitu versio) viitataan misinformaation aaltoon, johon Hammin tutkimus voikukanjuuriuutteesta johti.
"Saan joka viikko sähköpostia ympäri maailmaa ihmisiltä, jotka haluavat lopettaa perinteiset hoidot ja ottaa tätä [voikukanjuuriuutetta] perusteettomien väitteiden vuoksi. He saattavat kuolla, jos he uskovat siihen", Hamm sanoi.
Tässä aiemmassa AFP:n faktantarkistuksessa Hamm sanoi, että "suurin osa ihmisistä [joilla on syöpä] eivät reagoi" voikukanjuuriuutehoitoon.

AFP pyysi useita asiantuntijoita kommentoimaan vuoden 2012 tutkimusta.
"Tutkimuksen tulokset ovat todennäköisesti tosia, mutta ne antavat erittäin vähän tietoa", hematologian professori Raphael Itzykson Saint Louis'n sairaalasta Pariisissa sanoi AFP:lle 13.1.2023. Hänen mukaansa tutkimus tehtiin "in vitro hyvin keinotekoisissa malleissa. In vitro -tutkimuksen todistustaso on erittäin matala" verrattuna in vivo -tutkimuksiin eli tutkimuksiin elävillä olioilla.
Lisäksi tutkimuksessa käytetyt voikukkauutteen pitoisuudet olivat erittäin korkeita, hän selitti. "Kirjallisuudessa väitetään, että voikukkateen juomisella olisi terapeuttinen vaikutus. Ongelma on, että aktiivisten ainesosien pitoisuudet ovat korkeita uutteessa, johon vuoden 2012 tutkimuksessa viitataan: tämän uutteen pitoisuuksia ei voi mitenkään verrata yrttiteehen."
"Jotta ihmisillä saavutettaisiin sama pitoisuus, potilaan pitäisi juoda ainakin ämpärillinen teetä", Brysselin yliopistollisen sairaalan hematologian osaston johtaja Rick Schots sanoi AFP:lle 13.1. "Tutkimukset, jotka tehtiin in vitro eli solulinjoilla, osoittavat, että syöpäsoluja kuolee. Mutta voikukkauutteen pitoisuudet, joita käytetään ovat paljon korkeampia kuin mitä ihmisessä voitaisiin saavuttaa", hän lisäsi.
Lisäksi tutkimukset käsittelevät KML:ää eli tietynlaista leukemiaa. Vaikka olisikin tehty tutkimus, joka vahvistaisi, että kyseistä sairautta voidaan hoitaa voikukkauutteeseen perustuvalla menetelmällä, se ei tarkoittaisi, että sama hoito toimisi muitakin syöpiä vastaan. "Syöpiä on erilaisia, ja niiden molekyylitason eroista riippuen on olemassa eri lääkkeitä", Filopoulos selitti.
Voikukan ei ole osoitettu toimivan syöpää vastaan muissa tieteellisissä tutkimuksissa
Sosiaalisen median päivityksissä väitetään, että voikukkaa voidaan käyttää erilaisten syöpien hoitoon. AFP:n haastattelemat lääkärit kuitenkin sanoivat, että tällä hetkellä ei ole tieteellisiä todisteita sille, että voikukkauute missään muodossa olisi tehokas syöpähoito ihmisillä.
"Maailmasta ei ole vielä löydetty ainetta, jota voitaisiin käyttää kaikkien syöpien parantamiseen", professori Myung Seung-Kwon Etelä-Korean kansallisesta syöpäkeskuksesta kertoi AFP:lle vuonna 2021. "Syöpää hoidetaan erilaisilla toimiviksi todistetuilla tavoilla, muun muassa kemoterapialla, leikkaushoidolla ja sädehoidolla."
"Jotta tietyn aineen voi osoittaa olevan tehokas syöpää vastaan, sitä on testattava ei vain laboratoriotutkimuksissa ja eläintutkimuksissa mutta myös useissa ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa, joissa on mukana tuhansia osallistujia", hän sanoi.
Voikukkauutteen tehokkuutta KML:ää vastaan käsittelivä tutkimuksia on vain harvoja, ja ne ovat "melko vanhoja eivätkä vaikuta johtaneen kliinisiin kokeisiin. Suurin osa niistä on julkaistu tuntemattomissa lehdissä", hematologi ja Ranskan veripalvelu EFS:n alueellinen johtaja Manuel Cliquennois sanoi AFP:lle 12.1.2023.
Hammsin ja Pandeyn vuoden 2012 tutkimus julkaistiin tieteellisessä julkaisussa, mutta Cliquenois uskoo, että siinä on "arviointiongelmia".

Memorial Sloan Kettering Cancer Centerin sivuilla kerrotaan, että "kliinisiä tutkimuksia tarvitaan niiden olosuhteiden määrittämiseen, joissa voikukka voi olla turvallista ja tehokasta" sairaille potilaille. Yhdysvaltalainen keskus toimii syövän hoidon ja tutkimuksen alalla.
"Jos mahdollinen käyttötarkoitus olisi olemassa, lääketeollisuus olisi tutkinut voikukanjuuriuutetta hoitona. Kaikki etsivät syöpälääkkeitä, mutta voikukanjuuresta ei ole edistynyttä tutkimusta", Filopoulos sanoi.
Toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitetään, kemoterapia ei tapa kaikkia soluja hoidettavalla alueella, vaan se estää syöpäsolujen ja aggressiivisesti lisääntyvien solujen lisääntymisen, Filopoulos selitti.
"Kohdennetut kemoterapiat vaikuttavat valikoivasti syöpäsoluihin", hän sanoi. Ne voivat kuitenkin myös "vaikuttaa terveisiin soluihin – minkä vuoksi ne aiheuttavat sivuvaikutuksia", hän sanoi.
Päivityksissä väitetään myös, että kemoterapian "uskotaan olevan useimpien syöpäpotilaiden kuolinsyy." Kaikki syövästä -sivustolla kerrotaan, että "solunsalpaajat vaikuttavat kaikkiin jakautuviin soluihin, myös terveeseen kudokseen", ja että niillä on haittavaikutuksia, kuten hiustenlähtöä, pahoinvointia ja valkosolujen määrän laskua. Sivustolla sanotaan kuitenkin myös, että "terveissä soluissa solunsalpaajien vaikutukset ovat vähäisemmät" ja "terveet solut myös toipuvat nopeammin" ja että osa haittavaikutuksista häipyy muutamassa päivässä ja potilas toipuu solunsalpaajahoidosta yleensä muutamassa kuukaudessa.
Päivityksissä vihjataan myös, että luontaistuotteet ovat parempi vaihtoehto kuin kemoterapia. Tämä ei kuitenkaan ole pätevä argumentti, Ranskan Villejuifissa sijaitsevan Institut Gustave Roussyn dietetiikan ja ravitsemustieteen osaston johtaja Bruno Raynard sanoi 13.1.2023. "Näissä tutkimuksissa tehdään voikukanjuuriuutteesta kapseleita, eli ne ovat molekyylejä, mikä on kuin söisi lääkettä. Se ei ole luonnonlääketiedettä lainkaan."
Solunsalpaajina on käytetty myös lääkkeitä, joiden lähteet ovat luonnossa. "Oli esimerkiksi kuusesta valmistettu kemoterapialääke, mutta siinä on kyse erittäin suurista annoksista", Filipoulos sanoi.
Voikukka on tunnettu käytöstään kansanlääkinnässä
Voikukkaa syöpähoitona käsittelevien väitteiden lisäksi päivityksissä listataan useita muita voikukan väitettyjä terveyshyötyjä ja sanotaan, että voikukkaa voidaan käyttää muun muassa ruoansulatusongelmien, luu- ja hammasterveyden, virtsatieinfektioiden ja diabeteksen hoitoon.
Voikukka tunnetaan siitä, että se sisältää vitamiineja ja mineraaleja ja että sitä käydetään kansanlääkinnässä.
"Ne ovat todennäköisesti ravinteikkain vihannes, jota voi syödä – jopa lehtikaaliin ja pinaattiin verrattuna", ravitsemusterapeutti Nancy Geib Cleveland Clinicillä Ohiossa sanoi heinäkuussa 2021 julkaistussa artikkelissa (arkistoitu versio).
Euroopan lääkevirasto EMAn kasvirohtovalmistekomitean (HMPC) vuonna 2009 ilmestyneessä julkaisussa kerrotaan, että voikukkaa käytetään "helpottamaan lieviin ruoansulatusvaivoihin liittyviä oireita" ja hoitamaan lieviä virtsaamiseen liittyviä vaivoja. Siinä ei mainita, että voikukalla olisi vakiintunutta käyttöä nykylääketieteessä. Vuonna 2019 tehdyssä katsauksessa todettiin, että voikukan käytöstä ei ollut tullut uutta tieteellistä tietoa.
Sosiaalisessa mediassa leviää useita väitteitä luontaistuotteista vakavien sairauksien hoidossa. AFP on tarkistanut niitä esimerkiksi täällä ja täällä.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä