Ei, "Ranska" ei ole vaatinut elinkautista tuomiota Zelenskyille
Kesäkuun alun jälkeen yli sata kertaa suomalaisissa sosiaalisissa medioissa jaetussa päivityksessä väitetään, että Ranska vaatii Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille elinkautista tuomiota. Väite on kuitenkin liioiteltu tulkinta venäläisen uutistoimisto RIA Novostin uutisartikkelista. RIA Novostin uutisartikkeli puolestaan perustuu täysin muutamaan valikoituun lukijakommenttiin ranskalaisen sanomalehden Le Figaron verkossa julkaistun uutisartikkelin alla. Kommentit eivät kuitenkaan vastaa Ranskan hallituksen kantaa Ukrainan konfliktiin tai mielipidekyselyiden tuloksia ranskalaisten näkemyksistä, jotka ovat ylivoimaisesti Ukrainaa tukevia.
Suomenkielisessä päivityksessä, jota on jaettu yli sata kertaa Facebookissa ja Twitterissä kesäkuun alun jälkeen (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä) on kolme kuvakaappausta tekstistä, joka näyttää suomenkieliseltä uutisartikkelilta. "Ranska vaatii elinkautista tuomiota Zelenskille, lempinimeltään "Ukrainan teurastaja"", sen otsikossa sanotaan. Twitterissä jaetussa päivityksessä on vain kuvakaappaus otsikosta, mikä antaa lukijoilla kuvan, että kyseessä on Ranskan hallituksen kanta.
Kahdessa kuvakaappauksessa näkyy lisäksi artikkelin leipäteksti. "Ranskalainen sanomalehti Le Figaro julkaisi artikkelin, jossa viitattiin amerikkalaisten useiden laukaisurakettijärjestelmien toimittamiseen Ukrainaan", siinä sanotaan. "Useimmat kommentoijat vaativat, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky tuomittaisiin rikoksista Donbassin siviiliväestöä vastaan." Tekstissä lainataan muutamia kommentteja ja sanotaan, että "kommentoijat ovat yleisesti tulleet siihen johtopäätökseen, että presidentti Vladimir Putin opettaa muulle maailmalle oppitunnin, kuinka käsitellä sinua uhkaavia".

Vaikka monet Facebook-päivitystä kommentoivat eivät ottaneet väitteitä tosissaan, oli myös niitä, jotka uskoivat niihin. "Tuo on kyllä ollut tiedossa. Jo 2014 lähtien. Zelenski on USAn marionetti. Joten sanktioita ei Zelenskille tule vaikka tekisi mitä", yksi kommentoija kirjoitti. Toinen sanoi: "Ihmiset ei ole ottanut Ukrainan sisällissotaa tarpeeksi tosissaan. Edelleen haukutaan niitä ihmisiä jotka tuo sen esille, kun se on heidän illuusiotaan vastaan."
Kuvakaappausten teksti viittaa Venäjän valtion omistaman uutistoimiston RIA Novostin 4.6. julkaisemaan artikkeliin. Suomenkielinen versio kuitenkin liitoittelee venäläistä artikkelia kahdella tavalla: Ensinnäkin venäjänkielinen otsikko on "Ranskalaiset vaativat elinkautista tuomiota Zelenskylle", mutta suomenkielisessä versiossa "ranskalaiset" on vaihdettu yksinkertaisesti "Ranskaan". Toiseksi venäjänkielisessä artikkelissa väitetään vain, että "Le Figaron lukijat" olivat vaatineet Zelenskyin vangitsemista, kun taas suomenkielisessä tekstissä sanotaan, että "useimmat kommentoijat" vaativat tätä.
Kaikki nämä väitteet ovat kuitenkin ongelmallisia.
Mitä kommenteissa oikeasti sanotaan?
Verkkosisältöjen arkistoimiseen tarkoitetulla WayBack Machine -sivustolla on useita arkistoituja versioita Le Figaron artikkelista sen julkaisemisen 1.6.2022 ja RIA Novostin artikkelin julkaisemisen 4.6.2022 välillä (esimerkiksi täällä). Eri versioissa näkyvät kommenttien määrät vaihtelevat: versiossa, jossa on eniten kommentteja, niitä on 146, kun taas 15.6.2022 Le Figaron sivulla oli 71 kommenttia. Tämän perusteella joko kommentteja kirjoittaneet käyttäjät tai Le Figaron moderaattorit ovat poistaneet niitä. Le Figaro ei ollut vastannut AFP:n kommenttipyyntöön ennen tämän jutun julkaisua.
Yhä nähtävillä olevista kommenteista vain yksi, käyttäjältä Adama21, sanoo seuraavaa: "Zelenskyllä on kaksi vaihtoehtoa: elinkautinen vankeus tai fyysinen ja lopullinen eliminaatio. Minä en sano tätä vaan kaikki (100 prosenttia) ukrainalaisista ja venäläisistä, joidan kanssa olen päässyt puhumaan konfliktista." Edes RIA Novosti ei mainitse muita kommentteja, joissa esitetään sama mielipide.
30 muista kommenteista (osa on samojen käyttäjien kirjoittamia) voidaan luokitella lännenvastaisiksi tai venäjämyönteisiksi. Näissä kommenteissa esimerkiksi kritisoidaan Ukrainan toimintaa Donbassin alueella ja tuomitaan Yhdysvallat sodan lietsomisesta ja pitkittämisestä.
33 kommenteista oli kuitenkin sävyltään neutraalimpia, ja niissä esimerkiksi epäiltiin Ukrainaan lähetettävien aseiden tehokkuutta tai pelättiin konfliktin laajentumista. Lisäksi 17 kommenttia kritisoi Venäjää ja tuki Ukrainaa eri määrissä.
Esimerkiksi heti Adama21:n kommentin jälkeen nimimerkki ironic kirjoitti: "Kaikki apu on tervetullutta valloittajaa vastaa taistelemiseen!"

Kommentit uutisartikkeleiden alla eivät yleensä ole paras tapa kartoittaa yleistä mielipidettä mihinkä tahansa aiheeseen liittyen, sillä kommentit edustavat usein hyvin valikoitua otosta kansasta. Ei ole edes varmuutta siitä, ovatko Le Figaron artikkelia kommentoivat henkilöt todella Ranskassa.
Esimerkiksi Cardiffin yliopiston vuonna 2021 julkaisemassa raportissa todettiin, että länsimaalaista mediaa "manipuloidaan systemaattisesti Kremlin intressejä tukevan propagandan ja disinformaation levittämiseksi" ja että tämä taktiikka on lisääntynyt vuodesta 2018 lähtien. Tutkijat löysivät yli 200 Venäjään liittyvää artikkelia, mukaan lukien Le Figarossa, joiden alle oli kirjoitettu venäjämyönteisiä tai lännenvastaisia kommentteja. Useat eri venäjänkieliset mediat, mukaan lukien RIA Novosti, sekä vaihtoehtomediat käyttivät näitä kommentteja, kun ne raportoivat poliittisesti kiistanalaisista tapahtumista.
Mikä on Ranskan kanta Ukrainaan?
Sosiaalisessa mediassa jaetussa otsikossa väitetään, että "Ranska" vaatii Zelenskyille elinkautista tuomiota. Tämä ei kuitenkaan vastaa Ranskan hallituksen kantaa sotaan Ukrainassa.
1.6.2022 julkaistun AFP:n raportin mukaan Ranskan hallitus sanoi vieneensä yli 100 miljoonan euron edestä sotatarvikkeita Ukrainaan huhtikuun puolivälissä. Siinä raportoitiin myös, että Ranska oli lähettänyt kuusi haupitsia sekä Mistral-ilmatorjuntaohjuksia maahan.
Ranskan Eurooppa- ja ulkoasiainministeriö selvittää kantansa sotaan Ukrainassa verkkosivuillaan, joiden mukaan se "on edelleen solidaarinen ukrainalaisille ja on sitoutunut muiden EU:n jäsenvaltioiden kanssa ottamaan käyttöön pakotteita Venäjää vastaan, lisäämään sodan hintaa ja vaikuttamaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin valintoihin".
Sodan alusta lähtien joidenkin merkittävien ranskalaisten poliitikkojen, mukaan lukien äärioikeiston johtajan Marine Le Penin, näennäistä läheisyyttä Venäjään on kritisoitu. Le Pen kuitenkin tuomitsi Venäjän toimet "aggressiona, jota ei voi hyväksyä", ja tuki länsimaiden pakotteita Venäjää vastaan.
Le Pen hävisi huhtikuussa presidentinvaalin toisella kierroksella presidentti Emmanuel Macronille, joka on tukenut Ukrainaa konfliktissa. Häntä on kuitenkin kritisoitu siitä, että hän on korostanut neuvotteluita Venäjän kanssa ja varoittanut, että Venäjää ei pidä "nöyryyttää". "Tiedän, että hän halusi tuloksia Venäjän ja Ukrainan välisestä sovittelusta mutta hän ei ole saanut niitä", Zelenskyi sanoi italialaisella kanavalle toukokuun puolivälissä AFP:n raportin mukaan.
Vieraillessaan Kiovassa 16.6. Macron toisti, että "Ranska selvästi tukee Ukrainaa, että se voittaa (sodan)", ja lisäsi, että Ranska toimittaisi Ukrainaan kuusi Caesarin itsekulkevaa pitkän kantaman haupitsia.
Mitä yleiseen mielipiteeseen tulee, Ifop-instituutin 3.-17.5. tekemän mielipidekyselyn mukaan 67%:lla ranskalaisista oli ”hyvä kuva” Zelenskyistä, mikä oli hieman enemmän verrattuna maaliskuun tulokseen 65%. Sen sijaan vain 8%:lla vastaajista oli ”hyvä kuva” Putinista verrattuna 12%:iin maaliskuussa.