Pariisin sähköautoja ei hylätty akkuongelmien takia
- Artikkeli on yli vuoden vanha.
- Julkaistu 8. kesäkuuta 2021 18:54
- Lukuaika: 4 minuuttia
- Teksti: Louis BAUDOIN-LAARMAN, AFP Yhdysvallat
Tekijänoikeus © AFP 2017-2025. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
“Sähköautojen hautausmaa Pariisissa. Akkujen vaihto liian kallista”, kirjoitetaan 6.6.2021 Facebookissa julkaistussa päivityksessä. Päivitystä on jaettu kesäkuun aikana yli 2200 kertaa.
Päivitys on kirjaimellinen käännös Yhdysvaltojen sosiaalisessa mediassa toukokuun aikana levinneestä väitteestä, jonka AFP tarkisti. Lisäksi toukokuussa AFP selvitti samankaltaisia väitteitä myrkkyjä valuvista akuista Saksassa.
Päivityksen yhteydessä on julkaistu kolme kuvaa huonokuntoisista sähköautoista, jotka ovat koottu ruohokentälle tasaisiin rivistöihin.
“Tämä on Pariisin lähellä Ranskaa satojen sähkökäyttöisten autojen kanssa. Nämä ovat vain Pariisin kaupungin käyttämiä autoja eivätkä henkilökohtaisia ajoneuvoja”, päivityksessä todetaan.
Kaikissa autoissa on kirjoittajan mukaan sama ongelma:
“Akun säilytyskennot ovat antaneet ja ne pitää vaihtaa.” Englanninkielisen päivityksen “given out”, joka tarkoittaa hajoamista, kääntyy kirjaimellisesti “annetuksi.”
Akkuja ei päivityksen mukaan korvata uusien akkujen korkean hinnan takia. Vanhoja akkuja ei myöskään oteta vastaan kaatopaikoilla.
“Nämä vihreät satusähköautot siis istuvat kaikki tyhjillään, kun niiden akut tyhjentävät myrkkyjä maahan”, päivityksessä väitetään.
Autoja ei hylätty akkuongelmien takia
Toisin kuin päivityksessä väitetään, kuvan autoja ei hylätty akkuongelmien vuoksi. Autot omisti alunperin ranskalainen Bolloré, joka poisti autot käytöstä yhtiön yhteiskäyttöpalvelun lopetettua toimintansa.
“Yksikään näistä autoista ei päätynyt sinne yleisluonteisten teknisten vikojen takia”, Fabricio Protti, Bollorén varatoimitusjohtaja, kertoi AFP:lle toukokuussa.
Facebook-päivityksessä näkyvät autot olivat osa Bollorén vuonna 2011 aloittamaa autojen yhteiskäyttöpalvelua nimeltä Autolib. Palvelun ideana oli tarjota asiakkaille vuositilausta vastaan yhteiset sähköautot käytettäviksi.
Bolloré kuitenkin lopetti palvelun vuonna 2018, kun neuvottelut Pariisin paikallishallinnon kanssa takkuilivat. Suosiosta huolimatta liiketoimintamallia ei oltu saatu kannattavaksi, eikä Pariisin kaupunki halunnut enää paikata tappioita.
Saman vuoden kesänä yhtiön noin neljä tuhatta sähköautoa katosivat Pariisin kaduilta, kun sopimus kaupungin kanssa purettiin. Tämä oli Prottin mukaan ainoa syy sille, miksi autot katosivat Pariisin kaduilta.
Kolme eri säilytyspaikkaa - kahdelle huomautus ympäristöviranomaiselta
Ympäristöongelmien tarkistamiseksi AFP selvitti käytöstä poistettujen Bolloré-yhtiön autojen nykyisen sijainnin.
Suuren osan autoista osti kaksi eri yhtiötä: Autopuzz ja Atis Production. Sadat entisistä Autolib-palvelun autoista on nyt päätynyt kolmeen eri pisteeseen Romorantin-Lanthenay kunnan laitamille noin 200 kilometrin päähän Pariisista.
Näistä kolmesta kohteesta kaksi omistaa Atis Production, jolle ranskalainen ympäristöviranomainen DREAL antoi vuonna 2020 huomautuksen ympäristöongelmista johtuen.
1. Asfalttiparkkipaikka (Autopuzz)
Autopuzz-yhtiön parkkipaikalla autot ovat hyvässä kunnossa ja alueella on videovalvonta. Yhtiön toimitusjohtaja Guillaume Ramirez kertoi autoista AFP:lle maaliskuussa, yhtiö aikoo jälleenmyydä autot kuluttajille.
“Päätimme ostaa osan autoista. Tajusimme, että pystymme tarjoamaan sähköautoa voittamattomalla hinnalla, eli 4 990 eurolla”, Ramirez kertoi.
Ramirezin mukaan yhtiö myy autoja noin viisikymmentä joka kuukausi. Maaliskuussa Ramirez uskoi saavansa jäljellä olleet 800 ajoneuvoa myytyä kesään 2022 mennessä.
DREAL vahvisti AFP:lle 31. toukokuuta, että 20.05.2021 parkkipaikalla oli jäljellä 333 ajoneuvoa, joista 302:ssa oli akku sisällä.
2. Pieni työpaja (Atis Production)
Autoja on säilötty myös Atis Production-yhtiön on purkamiseen työpajalle, jota yhtiö käyttää autojen purkamiseen. Tämä säilytyspaikka sai heinäkuussa 2020 virallisen huomautuksen aluehallinnolta, ja työpaja joutui käyttökieltoon.
Huomautuksessa keskityttiin etenkin akkujen säilytyksen ympäristöongelmiin. Esimerkiksi neljä lavaa kahdentoista voltin akkuja oli jätetty ulos ilman sateensuojaa.
Yllätystarkastuksessaan tammikuussa 2021 ympäristöviranomainen DREAL totesi, että Atis Production-yhtiön työpaja oli jälleen säännöstenmukainen. DREAL vahvisti tämän myös AFP:lle. Yhtiöllä ei kuitenkaan vielä maaliskuussa ollut lupaa jatkaa autojen purkamista.
3. Ruohokenttä (Atis Production)
Atis Prodcution-yhtiö omistaa lisäksi ruohokentälle parkkeeratut autot, jotka sijaitsevat muutaman sadan metrin päässä työpajasta. Nämä autot näkyvät Facebook-päivityksen kuvissa.
Paul Aouizerate, Atis Production-yhtiön toimitusjohtaja, ei suostunut kommentoimaan suunnitelmiaan ruohokentällä sijaitsevien autojen suhteen AFP:lle huhtikuussa 2021.
AFP vieraili kohteessa maaliskuussa 2021. Osassa autoista oli konepelti auki ja rikkinäisiä ikkunoita. Myös sisustoja oli hajotettu ja ovia rikottu.
DREAL kirjoitti vuonna 2019, että kyseessä on “autoparkki siinä missä muutkin. Riski saasteista on hyvin pieni kun akut ovat irrotettu.” DREAL vahvisti asian AFP:lle toukokuussa 2021:
“Tämä kohde on ruohikkoinen alue, jossa säilytetään noin 990 autoa ilman akkuja. Sosiaalisessa mediassa jaettujen kuvien sijainti on sama kuin tämä ruohikkoalue, jossa säilytetään akuttomia autoja.”
AFP ei kuitenkaan tiedä tarkkaa ajankohtaa, milloin akut ovat irrotettu autoista.
DREAL kertoi AFP:lle, että kaikki kohteet, joissa autoja säilytettiin, tarkastettiin 20. toukokuuta 2021.
“Tarkastuksen aikana voitiin todeta, että purku- ja säilytystoiminta käytöstä poistettavien autojen kohdalla oli lakannut”, DREAL:in tiedottaja kertoi AFP:lle.
Kun AFP kysyi akkujen tilanteesta Atis Production-yhtiön kohteissa, tiedottaja vastasi näin:
“Akut ovat palautettu Blue Solutions-yhtiön (Bolloré) haltuun lähelle Quimperia korjattavaksi tai kierrätettäviksi.” Blue Solutions, joka on Bollorén tytäryhtiö, on tiedottajan mukaan “valtuutettu yhtiö lainsäädännön alla.”
Protti puolestaan kiisti väitteet siitä, että sähköautojen akut aiheuttaisivat ympäristöhaittoja.
“Siellä ei ole akkuja valumassa. Meidän teknologia ei myöskään sisällä nesteitä, joten ne eivät voi valua”, Protti sanoi ja totesi, että akut toimivat täydellisesti niiden lähtiessä Pariisista.
“Paristomme ovat joko kiinni autoissa ja toiminnassa tai sitten ostajat eivät halunneet paristoja ja otimme ne irti ja säilömme ne paikkaan, jossa ne ovat turvassa kierrätykseen asti. Päätämme akkujen käytöstä tapauskohtaisesti. Meillä on projekteja suunnitteilla akkujen uudelleenkäyttöä varten, mutta tällä hetkellä akut ovat varastossa. Jos emme voi uudelleenkäyttää akkuja, kierrätämme ne”, Protti totesi.
Akkujen kierrätys haastavaa
Vaikka Facebook-päivityksessä näkyviä autoja ei hylättykään akkuongelmien vuoksi, akkujen kierrättäminen on silti haasteellista. Euroopassa syntyy vuodessa noin 1,9 miljoonaa tonnia jäteakkuja.
Lisäksi maailmanlaajuisen kysynnän uskotaan kasvavan merkittävästi akkujen suhteen. Euroopan komission mukaan “EU tulee tarvitsemaan jopa 18 kertaa enemmän litiumia ja 5 kertaa enemmän kobalttia vuoteen 2030 mennessä ja jopa 60 kertaa enemmän litiumia ja 15 kertaa enemmän kobalttia vuoteen 2050 mennessä verrattuna nykyiseen tarjontaan.”
Samaan aikaan kierrätyskunnossa olevien akkujen määrä tulee kasvamaan jopa 700-kertaisesti. Yllä linkatun komission dokumentin mukaan tällä hetkellä “litiumia ei kierrätetä juuri lainkaan, koska sen ei katsota olevan kustannustehokasta verrattuna primääriraaka-aineisiin. Kierrätystoiminta keskittyy kobalttiin, nikkeliin ja kupariin, joiden koetaan olevan taloudellisesti arvokkaita.”
EU onkin tällä hetkellä päivittämässä vuonna 2006 voimaan tullutta akkudirektiiviä. Direktiiviin on suunnitteilla esimerkiksi pakolliset minimitasot uusien akkujen kierrätetyille raaka-aineille. Litiumin kierrätysaste pyritään nostamaan 65 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä