Korkea kolesteroli lisää Alzheimerin taudin riskiä, toisin kuin sosiaalisessa mediassa väitetään
- Julkaistu 23. elokuuta 2024 15:19
- Lukuaika: 5 minuuttia
- Teksti: Anna HOLLINGSWORTH, AFP Suomi
Tekijänoikeus © AFP 2017-2024. Sisältöjen kaupallinen käyttö vaatii tilauksen. Lue lisää täältä.
Alzheimerin tautiin sairastuneiden henkilöiden määrä kasvaa väestön ikääntyessä. Taudin tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta korkeiden kolesteroliarvojen on osoitettu olevan yksi sen riskitekijä. Heinäkuun 2024 lopusta lähtien suomeksi sosiaalisessa mediassa levinneissä päivityksissä kuitenkin väitetään, että kolesterolia alentava ruokavalio ja lääkkeet ovat johtaneet Alzheimerin taudin lisääntymiseen viime vuosikymmeninä. Asiantuntijat kertoivat AFP:lle, että tutkimuksissa ei ole osoitettu yhteyttä vähäkolesterolisen ruokavalion ja dementian välillä. Statiinien on osoitettu vähentävän dementian riskiä henkilöillä, joilla on korkea kolesteroli.
"Jos noudatat vähäkolesteroliruokavaliota tai kolesterolilääkitystä, se on nopein tapa Alzheimerin tautiin", väitetään suomenkielisessä Facebook-päivityksessä, joka julkaistiin 26.7.2024 ja jota on jaettu yli 300 kertaa sen jälkeen.
Siinä väitetään, että Alzheimerin tauti johtuu kolesterolista muodostuvan myeliinin eli "aivojen eristyksen" katoamisesta. Toinen väite on, että Alzheimerin tautia ei esiintynyt ihmisillä 40 vuotta sitten, mutta nykyään se on "#4 yli 65-vuotiaiden tappaja Yhdysvalloissa".
Päivityksessä on kuvakaappaus Ilta-Sanomissa 25.7. julkaistusta jutusta, jossa kerrotaan tutkimuksesta, jonka mukaan Alzheimerin tauti lisääntyy työikäisillä Suomessa (arkistoitu versio). Jutussa kerrotaan, että tutkimuksessa ei tunnistettu syitä muutokselle, mutta tutkijat tekevät lisätutkimuksia.
Väitteet levisivät suomeksi myös Telegramissa.
Joissakin päivityksissä väitteiden lähteeksi mainitaan tohtori Joel Wallach. Esimerkiksi tiedeväitteitä tarkistavalla Science Feedback -sivustolla on osoitettu Wallachin väitteitä vääriksi aiemmin.
Tutkimuksissa on osoitettu, että korkea, eikä matala, kolesteroli on Alzheimerin taudin riskitekijä, ja yleisimpänä kolesterolia alentavana lääkityksenä käytetyt statiinit vähentävät sairastumisriskiä henkilöillä, joilla on korkea kolesteroli.
Alzheimerin taudin yleistyminen johtuu ikääntyvästä väestöstä
Kuten Duodecim Terveyskirjaston artikkelissa (arkistoitu versio) kerrotaan, Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus ja yleisin dementiaa eli laaja-alaista henkisten kykyjen, kuten muistin, heikentymistä aiheuttava sairaus. Se on harvinainen alle 65-vuotiailla, mutta sitä esiintyy 15–20 %:lla yli 85-vuotiaista.
Alzheimerin taudin tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta aivoissa tapahtuu mikroskooppisia muutoksia, kun niihin kertyy proteiineja kuten amyloidia ja tau-proteiinia, jotka vaurioittavat hermoratoja ja aivosoluja. Tämä johtaa muistin ja tiedonkäsittelyn heikentymiseen, artikkelissa sanotaan.
Sosiaalisen median päivityksissä sanotaan, että tauti on neljäksi yleisin kuolinsyy yli 65-vuotiailla Yhdysvalloissa. On totta, että Alzheimerin tauti on yleistä ikääntyneillä: yhdysvaltalaisen voittoa tavoittelemattoman Alzheimer's Association -järjestön mukaan tauti oli viidenneksi yleisin kuolinsyy yli 65-vuotiailla vuonna 2021 (arkistoitu versio). Järjestön mukaan Alzheimerin tautia sairastavien henkilöiden määrä Yhdysvalloissa lisääntyy nopeasti, kun yli 65-vuotiaiden määrä väestössä kasvaa.
Neurologian apulaisprofessori Justin Long vahvisti, että ikääntyvä väestö on suurin syy taudin yleistymiselle. Long toimii Alzheimerin taudin tutkimuskeskuksessa Washington University in St Louisissa. Hän kuitenkin huomautti, että tietyt tekijät ovat voineet johtaa taudin ilmaantuvuuden vähenemiseen. Ilmaantuvuus tarkoittaa tietyllä aikavälillä tietyssä ihmisjoukossa ilmaantuneiden uusien tautitapausten määrää.
"Joissakin tutkimuksissa esitetään, että eri syistä johtuvien dementioiden ilmaantuvuus on vähentynyt Yhdysvalloissa viimeisen 25 vuoden aikana", hän sanoi AFP:lle sähköpostitse 21.8.2024. "Tämä saattaa johtua paremmasta koulutustasosta ja paremmasta sydän- ja verisuoniriskitekijöiden kontrollista. Molempien tiedetään vaikuttavan dementiariskiin."
Alzheimerin tauti ei myöskään ole uusi ilmiö, toisin kuin päivityksissä väitetään. Kuten voittoa tavoittelemattoman Alzheimer's Disease International -järjestön sivuilla kerrotaan, saksalainen tutkija ja patologi Alois Alzheimer kuvasi tautia ensimmäisen kerran vuonna 1906. Se nimettiin hänen mukaansa Handbook of Psychiatry -kirjassa vuonna 1910.
Korkea, ei matala, kolestoroli lisää Alzheimerin taudin riskiä
Päivityksissä väietään, että vähäkolesterolinen ruokavalio aiheuttaa Alzheimerin tautia.
Todellisuudessa yhteys on päinvastainen: korkea kolesteroli liittyy lisääntyneeseen Alzheimerin taudin riskiin. Esimerkiksi Muistiliitto mainitsee veren suuren kolesterolipitoisuuden keski-iässä riskitekijänä kuten myös runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävän ruokavalion. Tyydyttyneet rasvahapot lisäävät LDL- eli niin sanotun huonon kolesterolin pitoisuutta veressä.
Muita riskitekijöitä ovat esimerkiksi tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, lihavuus ja ylipaino sekä vähäinen henkinen ja fyysinen aktiivisuus.
Korkea LDL-kolesteroli mainittiin myös yhtenä 14:stä muutettavissa olevasta riskitekijästä Lancet-tiedelehden heinäkuussa 2024 ilmestyneessä raportissa (arkistoitu versio). Raportin on laatinut Lancetin työryhmä, joka arvioi olemassa olevia tuloksia ja laatii suosituksia dementian ehkäisyä ja hoitoa varten.
Raportin mukaan "on olemassa korkealaatuisia, johdonmukaisia ja biologisesti uskottavia todisteita, että korkea LDL-kolesteroli keski-iässä on dementian riskitekijä". Siinä suositellaan "korkean LDL-kolesterolin havaitsemista ja hoitamista keski-iästä alkaen".
Naaheed Mukadam on kliininen apulaisprofessori psykiatrian laitoksella University College Londonissa ja yksi raportin kirjoittajista. Hän kertoi AFP:lle sähköpostitse 7.8.2024, että tutkijat eivät löytäneet todisteita, että vähäkolesterolinen ruokavalio lisäisi dementiariskiä.
"Emme löytäneet näyttöä vähäkolesterolisen ruokavalion ja dementian yhteydestä, mutta ruokavaliota ja dementiaa koskevat tiedot ovat yleisesti ottaen melko sekalaisia ja niistä on vaikea vetää pitäviä johtopäätöksiä", hän sanoi.
Alzheimer's Associationin edustaja oli samaa mieltä.
"Emme ole nähneet uskottavaa näyttöä, että kolesterolia alentavan ruokavalion noudattaminen olisi riskitekijä Alzheimerin taudille tai muulle dementialle", järjestön lehdistöpäällikkö Niles Frantz sanoi AFP:lle sähköpostitse 13.8.
On olemassa tutkimusnäyttöä (arkistoitu versio) siitä, että Alzheimerin tautiin liittyvä geeni aiheuttaa häiriöitä aivojen kolesterolin hallinnassa ja heikentää myeliiniä, joka toimii hermosyiden rasvaisena eristeenä.
Aivojen kolesterolijärjestelmä on kuitenkin suureksi osaksi erillinen veren kolesterolista, Long sanoi.
"Veri-aivoeste rajoittaa merkittävästi sitä, kuinka paljon kolesterolia sisältäviä lipoproteiinihiukkasia voi päästä aivoihin isosta verenkierrosta", hän sanoi. "Suurin osa aivojen kolesterolista muodostuu de novo -synteesin kautta kolesterolista aivojen astrosyyteissä ja hermosoluissa."
De novo -synteesi tarkoittaa prosessia, jossa molekyylit tai yhdisteet muodostuvat perusrakennusosista eivätkä jo olemassa olevista molekyyleistä. Astrosyytit ovat hermotukisoluja, jotka muodostavat suurimman osan ihmisen keskushermoston soluista.
Statiinit alentavat dementiariskiä henkilöillä, joilla on korkea kolesteroli
Sosiaalisen median väitteissä mainitaan myös kolesterolia alentavat lääkkeet dementian riskitekijänä. Päivityksissä ei tarkenneta, minkälaisiin lääkkeisiin niissä viitataan, mutta statiinit ovat yleisimmin käytettyjä kolesterolilääkkeitä.
"36 tutkimuksen meta-analyysissa, joka on mukana raportissamme, havaittiin, että statiineilla on yhteys pienempään dementiariskiin verrattuna hoitamattomaan korkeaan kolesteroliin. Vaikuttaa melko varmalta, että statiinit auttavat vähentämään dementiariskiä ihmisillä, joilla on korkea kolesteroli", Mukadam sanoi. Tutkimus julkaistiin European Journal of Preventative Cardiology -lehdessä vuonna 2022 (arkistoitu versio).
"Statiinit ehkäisevät aivoinfarkteja, jotka ovat merkittävä tekijä vaskulaarisessa dementiassa", Frantz sanoi. "Tiedämme myös, että olemassa olevassa, statiineja myöhemmällä iällä koskevassa satunnaistetussa näytössä ei ole havaittu haitallisia vaikutuksia kognitiivisiin toimintoihin."
Mitä muunlaisiin kolesterolilääkkeisiin tulee, Long viittasi vuonna 2023 Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology -lehdessä julkaistuun tutkimuskatsaukseen (arkistoitu versio). Sen mukaan "suurin osa havaintotutkimuksista ja satunnaistetuista tutkimuksista kerätyistä tiedoista" ei tue päätelmää, että statiineilla ja LDL-kolesterolin alentamisella olisi yhteys kognitiiviseen heikentymiseen tai dementiaan "ainakaan tutkimusten aikana". Tutkimusten mediaaniseuranta-aika vaihteli 1,6 ja 6 vuoden välillä". Katsauksen mukaan lisätutkimuksia tarvitaan kognitiivisten vaikutusten arvioimiseksi seurantajaksoja pidemmällä aikavälillä.
Ehdota meille faktantarkistusta.
Ota yhteyttä