Tietoa meistä

AFP julkaisi digitaalisen faktantarkistuspalvelun Ranskassa vuonna 2017 ja on sen jälkeen kasvanut maailman johtavaksi organisaatioksi faktantarkistuksessa. AFP:lla on faktantarkistajia yli 80 eri maassa ja jokaisessa maanosassa.

Toimittajamme tarkkailevat sisältöä verkossa yli kahdellakymmenellä kielellä ja ottavat huomioon paikallisen kulttuurin, kielen ja poliittisen tilanteen. Faktantarkistus ja virheellisen tiedon kumoaminen tapahtuu yhteistyössä AFP:n maailmanlaajuisen uutisverkoston kanssa. Keskitymme sisältöön, joka voi olla vahingollista, vaikutuksellista ja manipuloivaa. Artikkelit toimitetaan paikallisissa aluetoimistoissa ja globaalia työryhmää johdetaan AFP:n pääkonttorista Pariisista.

Aloitimme digitaalisen faktantarkistuksen Suomessa toukokuussa 2021. Faktantarkistajamme Helsingissä on Elias Huuhtanen.

Ennen liittymistään osaksi AFP:n tiimiä Elias opiskeli oikeustiedettä Aberdeenin yliopistossa. Opintojensa aikana hän työskenteli vapaana toimittajana keskittyen asevientiin ja ympäristöaiheisiin. Vuonna 2019 Elias voitti Hans Verploeg-palkinnon tutkivalla jutullaan Patrian miehistönkuljetusajoneuvojen käytöstä Jemenin sisällissodassa. Aikaisemmin Elias on työskennellyt Ylen ajankohtaistoimituksessa.

Elias työskentelee näiden tuottajien kanssa:

Bronwen Roberts

Bronwen liittyi AFP:n tiimiin vuonna 1998. Sen jälkeen hän on toiminut toimittajana, tuottajana ja toimituksen päällikkönä mm. Etelä-Afrikassa, Hongkongissa, Pariisissa ja Afganistanissa. Hän siirtyi faktantarkistuksen pariin maaliskuussa 2020.

Juliette Montesse

Juliette on työskennellyt AFP:lla vuodesta 2010 lähtien. Hän on toiminut toimittajana mm. Lillessä ja raportoinut Pariisin lähiöistä. Ennen kuin Juliette liittyi osaksi faktantarkistustiimiä heinäkuussa 2020, hän toimi Pariisissa oikeustoimittajana.

Sofia Bouderbala

Ranskalainen toimittaja, joka on työskennellyt AFP:lla vuodesta 1999 lähtien. Sofia on toiminut tuottajana Lillessä ja toimituksen päällikkönä Kinshasassa. Tämän lisäksi hän on toiminut Afrikan ja kansainvälisten asioiden vastaavana tuottajana, oikeustoimittajana sekä yleisenä toimittajana. Sofia siirtyi faktantarkistuksen pariin syyskuussa 2020.

Sally Mairs

Sally liittyi AFP:n tiimiin vuonna 2016 ja aloitti työnsä Kaakkois-Aasian kirjeenvaihtajana Bangkokissa. Tämän jälkeen hän siirtyi Belgradiin, missä hän työskenteli Länsi-Balkanin toimituksen varapäällikkönä. Sally on toiminut tuottajana Euroopan faktantarkistustiimissä huhtikuusta 2021 asti.

Jastinder Khera

Jastinder liittyi osaksi AFP:tä vuonna 2018. Hän toimi toimittajana ja tuottajana Wienin toimistossa, joka käsittää sekä Itävallan että ympäröivän alueen. Aikaisemmin hän on työskennellyt BBC:llä mm. tuottajana radiouutisten sekä BBC World TV:n parissa. Jastinder siirtyi faktantarkistuksen pariin huhtikuussa 2021.